Първи уроци във ВМА за бъдещите военни лекари

  • 03 септември 2019 10:47

  • 345
  • 0
Първи уроци във ВМА за бъдещите военни лекари
© ВМА

Новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар” получиха своите първи уроци от едни от най-големите имена в родната медицина. Във връзка с празника на военномедицинската служба (1 септември) те посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия, в които ще се обучават през следващите години. Това е третият випуск по проекта, стартирал през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и МУ „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна.

„Истинският лекар, който има амбицията да бъде полезен за пациентите си и да е мерило за колегите си, не си щади времето”, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS при срещата с младежите.

„Даваме ви възможности, а вие трябва се докажете достойни за предизвикателствата, които следват”, подчерта той. Паралелно обучение в две специалности – без аналог у нас, осигурена специализация и избор от над 40 акредитирани специалности, безплатни курсове след завършването, шанс за бързо академично израстване – това са само част от преимуществата, които чертаят предвидимо бъдеще и отварят широк хоризонт пред бъдещите военни лекари.

„Нищо обаче няма да получите даром”, предупреди ги генерал-майор Мутафчийски. „Човек трябва да бъде зареден с амбиция. Да знае, че държи в свои ръце 90% от бъдещия си успех. Че трябва да работи от първия миг и да знае какво преследва. Ако иска да бъде фактор, трябва да положи огромни усилия. Но те ще се отблагодарят – няма да останат незабелязани”, подчерта още началникът на ВМА, споделяйки с курсантите и своя личен опит – превел го през 2 години работа в поделение, десетки спечелени конкурси, мисии в Афганистан, Ирак и Македония, предизвикателствата да оглави клиника само на 36 години, както и днес да е главен лекар на Българската армия.

„Нямам комплекси относно кариерата си. По пътя си срещна много колеги, дошли във ВМА директно от студентската скамейка, които не постигнаха нищо. Те нямаха стимул да се развиват. Добрият състезателен кон се изгражда само в конкуренция, когато иска да се докаже като по-добър. Когато едно време отивах по разпределение във военната болница в Бургас, казах на колегите: „Аз ще се върна, на бял кон, през централния вход! И спечелих конкурс и им станах началник”, разказа професор Мутафчийски на бъдещите военни лекари.

„Трябва да имате самочувствие! Знаете ли защо? Колко млади хора във времето, в което живеем, ще дадат клетва да служат на Родината си? Колко млади хора имат този кураж, този морал? Това е достойно за уважение! Вие струвате повече от тях. Положете максимални усилия, за да ни накарате да бъдем горди!”, призова ги началникът на ВМА.

По-късно бъдещите лекари под пагон имаха възможност да минат на визитация с чл.-кор. проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. в най-голямата клиника по реанимация. „Вие сте нашето бъдеще. Колко добро ще бъде то – зависи от нас и умението ни да успеем да ви подготвим. Но преди всичко сте сбъдната мечта. Мечта, която много години се опитвахме да реализираме и накрая се осъществи. Да имаме военни лекари с възможно най-добрата подготовка”, приветства ги началникът на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на ВМА.

По време на престоя си в болницата, курсантите имаха още няколко открити урока – в Катедра „Инфекциозни болести”, Отделението по дерматология, Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина, а безспорно най-голям бе интересът към работата в операционните зали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
345 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини