ВМА отбеляза Деня на спасението

  • 15 август 2019 12:04

  • 292
  • 0
ВМА отбеляза Деня на спасението
© Novini.bg

Днес на 15 август във ВМА бе отбелязан Деня на Спасението. Точно в 12:00 пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА) с 1-минутно мълчание беше почетена паметта на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот.

На събитието, което се провежда за 15-а поредна година, присъстваха кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, военни, лекари, представители на Народното събрание и граждани, съобщи репортер на Novini.bg.

Венци бяха положени от името на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, председателят на НС Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, Министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, столичният кмет Фандъкова и от името на Министерството на здравеопазването, Комисията на здравеопазването към НС, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, омбудсманът на РБ, ВМА, БЧК и други.

„Денят на спасението” е създаден през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението” бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини