Доц. д-р Григоров: Младите лекари искат да работят в България, гордеем се с тях

  • 16 август 2019 11:05

  • 1620
  • 1
© Novini.bg

Лекарите от Бърза помощ са най-честата жертва на пациентска агресия. Много се пише и говори в медиите по тази тема. За щастие при нас няма пострадали колеги от подобен тип поведение. Да, имали сме изнервени пациенти, които са повишавали тон, използвали са вербална агресия, но до физическо насилие не се е стигало. Ние се стремим да проявяваме търпение към пациентите, да им обръщаме нужното внимание адекватно и своевременно, защото това са хора в нужда. Те имат болки, те имат оплаквания и търсят помощ. А нашата цел е да им я дадем и те да си тръгнат доволни от ВМА.

Това каза пред камерата на Novini.bg доцент д-р Недялко Григоров, ръководител на Клиника "Вътрешни болести" във ВМА по повод случаите на насилие и нападания над лекари от пациенти. "Всяка сутрин съветвам екипите - лекарите, сестрите и санитарите в клиниката, да бъдат по-внимателни към пациентите. Отношението към пациентите е много важно и за нас и за ВМА. Стремим се винаги да бъдем любезни и да им обясняваме, защото те страдат най-много от факта, че не им е обяснено достатъчно какво е тяхното състояние, какво ги очаква, какво предстои. По този начин пациентите и техните близки остават доволни и спокойни", подчерта специалистът.

Клиниката, която доц Григоров ръководи е специализирана в диагностиката и лечението на спешни животозастрашаващи състояния. Съставена от пет отделения - Спешно общодиагностично отделение, Спешно общотерапевтично отделение, Спешно кардиологично отделение, Спешно неврологично отделение и Отделение за медицинско осигуряване на специфична дейност. Клиниката разполага с четири кабинета и стационар с девет легла, а екипът е съставен от отлично подготвени специалисти в различни области. „Отделението медицинско осигуряване осъществява и посещения на пациенти от специален контингент на Министерство на отбраната и Българската армия – в дома им или на съответното местопроизшествие. Обезпечаваме и мероприятия и практически занятия на Българската армия. При подаден сигнал за тежък инцидент се включваме веднага на територията на София и в цялата страна", изтъкна доцент д-р Недялко Григоров.

Едно от нещата, с които се гордее е усърдната работа с младите лекари. В клиниката към момента има четирима специализанти. "Извършваме широка преподавателска дейност. Имаме студенти, които обучаваме от Софийския и Медицинския университет, обучаваме и чуждестранни студенти. Младите хора искат да работят в България. Имат голям хъс за работа и аз съм много доволен от тях. Много лекари дойдоха от други клиники при нас, защото там нямат условия да специализират. Това, което куца, са базите за специализация и наредбата за специализация. Сега има нова наредба, която се прие буквално тези дни. Тази Наредба трябва да бъде насочена към спомагане на условията на тези хора да могат да специализират и да останат в България. Трябва да подпомагаме тези деца с наредби и закони, за да работят и останат тук в България", категоричен е доцент Григоров.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов

Последвайте канала на

1620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ррр

2019.08.20 | 10:53

1

Те много хора искат да работят тук, но като няма нормално заплащане, за 500 лева никой никъде няма да работи и ще бяга в чужбина.

Добави коментар

Водещи новини