Извършиха първата у нас едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образование

  • 31 юли 2019 09:35

  • 717
  • 0
Извършиха първата у нас едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образование
© Pixabay

Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образование е извършена от екипи на болниците "Света Екатерина" и Военно-медицинска академия, ръководени от проф. Георги Начев и проф. Никола Владов.

73-годишен пациент с аневризма на коремната аорта, засегнати съдове на сърцето и тумор в червата е бил опериран в болница "Св. Екатерина" от два екипа - на болницата и от ВМА.

"Принципно би трябвало да се започне със сърцето, но имаше голям риск от разпространение на злокачественото образование. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са опасни за сърцето. Затова решихме, че едновременна операция е най-доброто", обясни пред БНТ проф. Георги Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина".

Според проф. Начев това е първият случай, описан в България на извършване на подобна операция.

Гостуващият екип на ВМА обаче няма да бъде заплатен, тъй като според правилата на Здравната каса може да се изплати само една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, тъй като пациентът е лекуван в болница "Св. Екатерина".

"Едновременните операции не са регламентирани, а модерният подход е комплексното лечение. Това трябва да се регламентира, защото болниците остават ощетени", каза проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА.

Проф. Начев съобщи, че е писал до директора на Здравната каса в този случай да се изплати и втората пътека и е получил обещания това да стане.

Проф. Владов съобщи, че от септември ще бъдат подновени чернодробните трансплантации във ВМА след направения ремонт на операционните зали на клиниката.

Последвайте канала на

Десислава Станева
717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини