За трета поредна година бяха приети бъдещите военни лекари на България

  • 30 юли 2019 09:41

  • 547
  • 0
За трета поредна година бяха приети бъдещите военни лекари на България
© ВМА

15 младежи, показали най-високи резултати на приемните изпити, бяха приети да се обучават по специалността „Военен лекар”. Това е третият випуск, сформиран в резултат на тристранното сътрудничество между Военномедицинска академия, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна.

По време на приема през тази година бе увеличен броят на кандидатите, както и балът на приетите.

Специалността "Военен лекар" предлага много изпитания, но и сигурна реализация. Студентите посещават курсовете без такси за обучение и в двата университета, тъй като разходите се поемат от Министерство на отбраната. Освен това, имат и гарантирана реализация след завършване с договор за работа като военен лекар за 10 години.

Бъдещите медици под пагон получават статут на курсант с осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, възможност да присъстват на научни форуми, таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. А в края на шестгодишното обучение – си тръгват с 2 дипломи: магистър по медицина от МУ-Варна и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

Обучението по специалност „Медицина" в МУ-Варна отговаря на най-високите национални и международни стандарти, а във Военноморското училище курсантите ще усвоят управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху: организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина; военномедицинско снабдяване; военномедицинско управление; военномедицинска експертиза; военна хирургия; военна токсикология и други.

А след като завършат, новите военни лекари ще имат възможност да специализират във ВМА, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия; ортопедия и травматология; анестезиология и интензивно лечение; психиатрия; пластична хирургия и изгаряния; вирусология; спешна медицина; инфекционни заболявания; епидемиология.

Добрата подготовка дава възможност и за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини