Рицарите на Малта дариха линейка на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

  • 18 юли 2019 14:47

  • 456
  • 2
Рицарите на Малта дариха линейка на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“
© УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Пред централния вход на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ се проведе церемония по официалното даряване на линейка от Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта, на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

По време на церемонията автомобилът беше осветен от свещеник от храм „Покров Богородичен“. След това ключовете и официалното свидетелство за дарение бяха връчени на изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – проф. д-р Асен Балтов.

 

„Парамедицинският автомобил е изключително полезен за дейността на лечебното заведение, тъй като ще позволява да се постигне по-бързо и адекватно реагиране в спешни ситуации, касаещи пряко живота и здравето на пациентите на „Пирогов”. Благодарение на автомобила-линейка специалисти ще могат да стигат за по-кратко време до болницата, когато се налага да бъдат извършени операции по спешност от медици, които в момента не са на територията на лечебното заведение. Освен за това, друга съществена полза е и набавянето по спешност на кръв и кръвни продукти и транспортирането им до болницата за възможно най-кратки срокове. Подобен акт на дарение е от изключително значение за нас, защото той подпомага процеса на работа в динамичния темпоритъм на „Пирогов”.

Изключително благодарни сме за оказаната помощ и уверявам, че ще използваме и съхраняваме много отговорно дарението. Благодаря на Велик Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта!“, посочи изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов.

Това е първата инициатива между двете организации след сключения между тях меморандум за съвместно сътрудничество. Благодарение на него пироговски лекари ще могат да посетят Италия и да почерпят опит, а лекари от там ще посетят спешната университетска болница на България, за да придобият ценни знания и умения.

 


Великият Приорат България на Суверенен Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта

Той e учреден на 24 ноември 2018 г. с Указ на Великия Магистър на Ордена. Досега в България имаше само посолство на международния орден. Оглавява го Н. Пр. Марио Понте.
Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта е основан през 1099 г. от Жерар де Сасо Монако от Амалфи, с основни цели грижа за бедните и болните и намаляване на смъртността в света. Орденът е християнски, рицарски и международен и е директен наследник на Хоспиталиерите от Йерусалим. Има Велики Приорати и Командерии в повече от 50 страни в света и се ползва с авторитета и официалното признание на международната общност в лицето на Организацията на обединените нации.
Със средства, набрани от благотворителност, Рицарите на Малта са построили и издържат редица хосписи и приюти по света, както и няколко болници в Африка. Освен подпомагането на медицинската и болничната помощ, милосърдието, хуманността и благотворителността, обект на усилията на Рицарите на Малта са защитата, подпомагането и развитието на не по-малко ценните за обществото дейности като образование, култура, преподаване, изследване, проучване, наука, история и литература. Едно от добрите дела, за което са отделили финансиране е и линейката, която даряват на „Пирогов”.
В България орденът се представлява и управлява от Велик Приор, който е назначен с указ на Великия Магистър на Суверенният Орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта OSJ. Орденът е различен от и няма нищо общо със Суверенния военен орден на Малта (SMOM) известен в България, като Малтийски орден.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
456 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гражданин

2019.07.19 | 10:19

1

Много интересно, да попитам тези "Рицари" нещо ново на пазара нямаше ли?
Тази линейка като я гледам, дори не е от Клас "С''... и Вие журналистите не се ли сетихте да ги питате, а защо не купихте нова?

RMM

2019.07.20 | 10:53

2

Защото са я взели от някой търг без пари. Най-много да се разпадне или запали по време на работа.

Добави коментар

Водещи новини