Общинският съвет отпуска пари за болницата във Видин

  • 09 юли 2019 18:57

  • 281
  • 0
Общинският съвет отпуска пари за болницата във Видин
© Булфото (архив)

Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града. Парите ще са за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти, които от март протестират. Една трета от тях обявиха, че са готови да напуснат в края на септември, заради непосилни условия на работа.

Мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, а общините от областта също имат дялово участие в акционерното дружество.

Според решението, от бюджета на общината ще се заделят по 250 000 лева годишно за болницата във Видин.

Димитър Велков от БСП коментира пред БНТ: "До края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите и да не се налага след няколко месеца те да напускат".

За да влезе в сила решението, е нужна промяна в общинска наредба, което ще отнеме месеци, коментираха съветници. Настояват за бързата намеса на държава.

Според медицински специалисти единственият начин за спасяване на болницата е повишение на заплатите.

Рентгенов лаборант добавя: "Аз разговарях с колежките, поне на 30%, ако не 50, наистина ще си подадат заявления за напускане, индивидуални молби".

В декларация до премиера, министъра на финансите и здравния министър, от Общинския съвет настояват за незабавна финансова помощ, за да се съхрани лечебното заведение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини