Младоженци дариха средства от сватбата си за лечението на болно дете

  • 06 юли 2019 06:51

  • 3169
  • 5
Младоженци дариха средства от сватбата си за лечението на болно дете
© Pixabay

Младоженци от Видин дариха средства от сватбата си за лечението на болно дете. Младите хора са от Видин, живеят и работят в София. Избрали родния Видин за доброто дело, разказаха Венеция и Владимир Тодорови.

Само преди седмици си казаха "да" на сватбена церемония в дунавския град. Те бяха призовали своите гости вместо букети да направят дарение за добра кауза - спасяването на детски живот, и събраха 1020 лева. Ден след сватбеното си тържество Венеция и Владимир Тодорови направиха своя първи съвместен благороден жест - дариха събраните средства за кампанията "Да върнем усмивката на Йоско". С тази сума младото семейство се включи в кампанията без да търси известност, с надеждата, че и други хора ще направят същото - всеки според възможностите си, с надеждата, че Йоско ще върне детството си.

,,Предварително го бяхме обмислили след като видяхме публикации в пресата за болния Йоско'', споделя Венеция.

Средствата, които трябва да събере семейството се оказват непосилни за тях, обясняват Венеция и Владимир Тодорови. Когато разбрахме всичко това, бяхме убедени, че това е и наша кауза, с която ще започнем своя съвместен живот, допълниха те. Нито за миг не се поколебахме и взехме своето решение за дарението, допълни тя.

,,Искахме нашият съвместен живот да започне с едно добро дело, да помогнем и затова решихме да заменим традицията с подаряване на букети с една по-достойна постъпка. Това беше и благородната кауза, на която всички наши роднини и приятели откликнаха. С общи усилия успяхме да съберем сума, с която да помогнем за лечението на Йоско'', разказа Венеция.

Йосиф Цветанов е ученик във видинското основно училище "Иван Вазов". Младите хора се свързват с директора Пролетка Цветкова, от която младото семейство взема дарителската сметка, за да се преведат парите. Директорът на училището ги моли за снимка, на която те се съгласяват само, за да могат да дадат пример и на други хора, да ги последват и да се съберат парите за детето - за неговото лечение или поне за облекчаване на болките, които изпитва.

,,Йоско е на 11 години и е в четвърти клас. Страда от прогресивна мускулна дистрофия. Заболяването не е лечимо, но е възможно подобрение. От следващата учебна година вероятно ще трябва да остане у дома. Сега, за да стигне до автобуса, който да го откара до училище, майката - Мая Костова, го носи на ръце от четвъртия етаж, защото в блока няма асансьор, но признава, че скоро няма да може да се справя сама. Йоско се бори, но все по-рядко се усмихва'', разказа директорът на училището.

За случаи като този на Йоско в България не се прилага терапия. Затова семейството му събира средства за лечение в клиника в чужбина. Разговаряли са със специалист в Истанбул, Турция, за трансплантиране на стволови клетки. Сумата, която първоначално е необходима, е 15 500 евро, но за близките на Йоско тя е непосилна. От "Фонда за лечение на деца" отказват да поемат разход в друга държава, защото заболяването на Йоско е нелечимо.

Във Видин имаше голяма кампания за набиране на средства за Йоско, в която се включиха родители, деца и приятели. Учителите от училището му се отказаха от цветя в края и в началото на учебната година, а сумите за тях бяха дарени на детето. Във видинското училище "Иван Вазов" в подкрепа на Йоско досега са събрани 4 100 лева. Малка сума дариха и ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров".

Деца от 4 до 7-годишна възраст от видинския футболен клуб "Пегас Спорт" играха благотворително в подкрепа на каузата. Видинският кмет Огнян Ценков също застана зад благородната инициатива и връчи лично дарение на 11-годишния Йосиф Станимиров. Малките футболисти бяха наградени с купи, като първата бе връчена от Йоско, на който всички пожелаха да върнат усмивката и той отново да се върне в своя футболен отбор.

Последвайте канала на

БТА
3169 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2019.07.06 | 08:18

5

Браво на тези младоженци.
Но пример да вземат богаташите които имат много в излишък.

2019.07.06 | 07:53

4

Пожелавам от сърце да се върне жеста на младото семейство от съдбата - само здраве,щастие и хубави неща да им се случват...,а те нямат стойност...!

2019.07.06 | 07:31

3

Браво на тези млади хора

Българка

2019.07.06 | 07:18

2

Браво! Нека всички бъдем така добри и съпричастни! Този жест мили хора ще ви се върне стократно!!!

Иван

2019.07.06 | 07:01

1

БРАВО !!!!!

Добави коментар

Водещи новини