Над 50 специалисти по здравни грижи протестираха пред троянската болница

  • 26 юни 2019 13:16

  • 221
  • 0
Над 50 специалисти по здравни грижи протестираха пред троянската болница
© Pixabay

Над 50 специалисти по здравни грижи излязоха на едночасов ефективен протест в двора на Многопрофилната болница за активно лечение в Троян. Исканията им са за по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

Председателят на стачния комитет Валя Димитрова каза, че в момента една редова медицинска сестра получава основна заплата от 610 лева, а санитарите са с 560 лева.

"Министър Ананиев беше обещал, че от 1 юни ще ни даде 950 лева. Това обаче не се случи. В декларацията си ние искаме две минимални работни заплати. Допълнителните възнаграждения и техните размери да бъдат с регламентирани права, в зависимост от натовареността. За спешните центрове и за реанимациите трябва да има допълнително възнаграждение", каза Димитрова.

Протестиращите настояват още, клас прослужено време да стане 1,2 процента, почасовото заплащане на нощния труд да бъде увеличено на 3 лева на час, тъй като в момента е едва 50 ст.
Специалистите по здравни грижи искат още болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат върнати медицинските стандарти, да има регламентирана медицинска практика за медицинските сестри.

Валя Димитрова посочи, че протестът не е насочен към ръководството на болницата, а към министъра на здравеопазването и ще продължи до петък, всеки ден от 12 до 13 часа, като за това време медицинските специалисти няма да получат възнаграждение. Всички, които участват в протеста, са се подписали, че са готови да подадат колективна оставка. Подписи са положили 60 от 76.

През септември ще се включат и в националния протест.
"Не искаме да работим са 600 лева", "Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме", "Без нас, медицинските специалисти, няма здравеопазване" гласяха плакатите на протестиращите.
Те бяха подкрепени от лекари, техни колеги от училищата, детските и социалните заведения, от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини