Десет нови линейки са доставени в центрове за спешна медицинска помощ в страната

  • 21 юни 2019 13:48

  • 305
  • 0
Десет нови линейки са доставени в центрове за спешна медицинска помощ в страната
© Novini.bg (архив)

Десет нови линейки са доставени в центрове за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в страната, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Линейките са осигурени по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ". Новите линейки са разпределени в Бургас /2 броя/, Велико Търново /2 броя/, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Кюстендил, Видин и Габрово - по 1 брой. Други 22 линейки вече са осигурени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. До края на юни ще бъдат предоставени и приети още 10 линейки, а до края на годината общият им брой трябва да достигне 90, допълинха от пресслужбата.

Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на месеца.

Предстои обучение на персонала в системата на спешната помощ за работа с новите устройства в линейките.

Всяка от линейките има ново оборудване - кислородна инсталация, дефибрилатор с ЕКГ, инфузионна помпа, респиратор/апарат за механична вентилация, стационарен и мобилен аспиратор и др.

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, закупени основно след 2007 г.

Последвайте канала на

БТА
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини