УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ": Починалото дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти

  • 20 юни 2019 13:37

  • 6503
  • 3
УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ": Починалото дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти
©

Починалото от тежко заболяване дете е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти. Това се посочва в официална позиция на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ” във връзка със случая на починалото тежко болно дете, което се лекуваше в лечебното заведение.

От там уверяват, че детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологично заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти.

"В резултат на това е постигната ремисия от над две години. Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти", допълват от ИСУЛ.

По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК по обичайния път, от болничното заведение уточняват, че за тези повече от две години от родителите не са взети никакви средства за лечение, нито е предявявано искане за такова.

"Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца", посочват от болницата.

"Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни. Съзнавайки, че проблемът е административен; че НЗОК едва от два месеца има отговорността за обезпечаването на този финансов ресурс; че детската онкохематология и осигуряването ѝ с лекарства извън рутинното финансиране, изискват специфична компетентност, максимална оперативност и опростеност, ръководството на УМБАЛ "Ц. Йоанна – ИСУЛ” предлага среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция "Медицински надзор” за изясняване на конкретния казус, но и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения", допълват още от ИСУЛ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6503 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Седесарската здравна мафия НЗОК

2019.06.20 | 15:24

3

уби дете и поиска 14 000 от родителите му.

Сталин

2019.06.20 | 14:26

2

Ако беше жив Сталин щеше да ги разстреля и в лагери !!! Няма да ма проблем с докторите вече !!

Един

2019.06.20 | 14:26

1

В ИСУЛ работят супер специалисти ,кои са специалистите в НЗОК и по какво са специалисти ,как си присвояват права да определят те финансирането на болести и здр заведения !

Добави коментар

Водещи новини