Частна болница иска 1540 лв. от пациентка за операция, за която не е давала съгласие

  • 06 юни 2019 09:29

  • 4304
  • 0
Частна болница иска 1540 лв. от пациентка за операция, за която не е давала съгласие
© Кадър: БТВ

Жена се подложи на безкръвна операция, но се събуди с голям разрез на корема. По-късно разбира, че ѝ е направена операция, за която не е дала съгласието си. От болницата пък ѝ искат пари, въпреки че процедурата се поема от Здравната каса, показва разследване на БТВ.

Пациентката трябвало да даде 1540 лв. за това, че е ползвала т.нар. допълнителен пакет „Комфорт” и избор на екип, за които също липсва съгласие. По закон тези суми могат да бъдат изисквани по три направления – самостоятелна стая с или без придружител; самостоятелен сестрински пост, допълнителен помощен персонал, меню за хранене по избор; избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Това е една отвратителна система, в която те порят хората, буквално като шарани, за да могат да изцеждат Здравната каса. Взимат съгласието на пациентите за една операция, правят друга. И тогава искат и да заплатиш за нея, въпреки че тя е покрита от НЗОК”, разказва потърпевшата жена, която крие самоличността си.

Не искам когато изляза на улицата, лицето ми да бъде свързвано с това, което съм преживяла, защото за мен това е най-тежкият период в моя живот. Това е най-големият ужас, който някога съм преживявала. И то не по мое съгласие”, разказва още тя.

През 2017 г. младата жена влиза в частна столична болница за планирана гинекологична операция на миомни възли. По документи и уговорка – безкръвна. Вижда документа, на които пише пакет „Комфорт” и избор на екип, за които трябва да заплати. Оставя го неподписан. Подписала е информирано съгласие, че само при непредвидени обстоятелства хирургът може да се вземе решение за провеждане на процедури, различни от планираните. В същото време оперативният протокол показва – усложнения по време на операцията не е имало. Според епикризата е направена отворена операция - лапаротомия. За нея пациентката не дължи нищо на болницата, защото тя се поема от Здравната каса. Оказва се обаче, че дължи 1540 лева.

Съпругът на пациентката снима прегледите при лекарката, без нейното знание, за да имат доказателство. Семейството отказва да заплати исканата сума и завежда дело срещу болницата.

От лечебното заведение посочват, че стремежът им е бил за безкръвна операция, но в хода на подготовката на пациентката е взето решение, че тя не би била достатъчно решение.

От болницата казват още, че пациентката първоначално е дала своето съгласие за избор на екип и пакет "Комфорт". След това обаче, без да е ясно кога точно - отказала да го подпише. От Медицинския надзор са направили проверка.

В хода на проверката са констатирани нарушения на нейните права като пациент във връзка с цялостния ѝ диагностично-лечебен процес, касаещ медицинска документация и оперативни процедури”, обясни Емил Велчовски, директор на "Контрол на медицинските дейности и оценка на качеството”.

Съставени са два акта. Наложена е глоба както на болницата, така и на лекарката – по 500 лв. Болницата заплаща глобата, а лекарката я обжалва. Образувано е наказателно постановление. Решение трябва да вземе съдът.

Въпросът с информираното съгласие се подценява масово. Още мнозинството от лекарите, пациентите и дори юристите не знаят, че съществува такъв задължителен текст в закона”, коментира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

По думите му дори и някъде да се дава информирано съгласие, това се прави формално.

В този случай определено се касае за нарушаване правата на пациента. Нарушени са първо правилата за информирано съгласие, които са част от професионалните и етични взаимоотношения между лекар и пациент. Ние се самосезирахме и изискахме да ни бъде предоставена информация по случая”, обясни д-р Петко Загорчев, зам.-председател на етичната комисия на Българския лекарски съюз. Той се ангажира, че още на първото заседание на комисията на 21 юни този случай ще бъде разгледан.

Ние ще се произнесем, а съответният административен орган трябва да наложи санкции. Ние не налагаме глоби и не лишаваме от права”, поясни д-р Петко Загорчев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини