Кабинетът отпуска близо 3,5 млн. лева за детско здравеопазване

  • 15 май 2019 10:35

  • 240
  • 0
Кабинетът отпуска близо 3,5 млн. лева за детско здравеопазване
© Булфото (архив)

Правителството отпуска 3, 450 млн. лева за детско здравеопазване. Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на Novini.bg

Поехме ангажимент към педиатричната клиника и бях възложил на министъра на здравеопазването да проучи колко кувьоза за цялата страна и колко апарата за дишане са нужни. Така, че в тази точка организираме и финансираме и педиатричната болница, и всички нуждаещи се болници - държавни и общински с необходимите кувьози и 15 апарата за дишане. Те поискаха 10, ние им даваме 15, за да може да се гарантира тази тема, допълни Борисов. 

От тези средства на държавните и общинските болници ще бъдат предоставени 500 000 лева за закупуване на 15 апарата за дихателна реанимация и 750 000 лева за осигуряване на 50 кувьоза. Отделно 1,7 млн. лева са средствата, с които ще бъде финансирана педиатричната болница "Проф. Иван Митев" по Програмата "Майчино и детско здравеопазване" по реда на Наредба № 3 за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Ресурсът ще бъде използван за подобряване лечението на децата и увеличение възнагражденията на работещите. 

Пред журналисти в Министерски съвет началникът на Клиниката по детска неврология и част от инициативния комитет на Специализираната болница по детски болести проф. Иван Литвиненко благодари за отпуснатите средства. Той обясни, че в лечебното азведение постъпват с пациентите с най-тежки заболявания, лечението е трудно и продължително. През последните месеци се изостря проблемът с медицинските сестри. Налага се е по една сестра да остава дежурна в определени отделения. Надявам се с новата методика за изчисление на заплатите този проблем да бъде решен и повече завършващи медицина млади хора да остават да работят в болниците. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини