Проф. Генчо Начев: През 2021 г. трябва да бъде първата белодробна трансплантация

  • 30 април 2019 08:36

  • 641
  • 1
© Кадър: БНТ

Истинският пробив ще стане, когато пациент получи трансплантация на бял дроб в България. Решението с болницата във Виена е временно. Там обаче всичко зависи от наличието на подходящ донор. Това коментира в сутрешния блок на БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина".

Той изрази надежда в началото на 2021 г. да бъде извършена първата белодробна трансплантация в България.

Двама пациенти вече пътуваха до Виена, за да се изследва възможността те да получат трансплантация. Единият обаче е развил инфекция, което възпрепятства процедурата. Това налага да бъде избран следващ най-спешен пациент, който също ще бъде изпратен във Виена.

Проф. Начев увери, че процесът по трансплантация в България ще включва практики, които се използват и в други държави. Самата трансплантация ще се извършва в болница "Света Екатерина", а проследяващият процес - от пулмолозите във ВМА, но това ще бъде след като пациентите са преминали първоначалното лечение и са стабилизирани.

Това, което ще промени нещо за пациентите е увеличаване на броя на донорите. Това е проблем, който съществува в цял свят, но България е на едно от последните места, коментира проф. Начев.

Последвайте канала на

Novini.bg
641 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АМИ

2019.04.30 | 09:47

1

НАГЪЛ КРАДЕЦ ИЛИ КРАДЛИВ НАГЛЕЦ Е ТОЗИ МИЛИОНЕР И СОБСТВЕНИК НА БОЛНИЦИ В ЧУЖДЕНЕЦИЯ И КЪДЕ ЛИ НЕ ДРУГАДЕ?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини