Медицински сестри: Моралната удовлетвореност вече не ни е достатъчна

  • 22 март 2019 17:35

  • 1095
  • 2
Медицински сестри: Моралната удовлетвореност вече не ни е достатъчна
©

Най-голямата ни болка е, че не ни взимат на сериозно. Ние сме част от екипа на сериозни лекари, които спасяват животи. Това казаха протестиращите медицински сестри в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Те казаха, че са се уморили от цифри и настояха, че искат промяна.

„Очаквахме нещо повече. Съобщиха ни едни сухи факти, които ние си знаем. Това не ни удовлетворява. Казват ни, че от 1-и април ще бъдат увеличени заплатите, но не казват с колко. Знаем, че на някои места в странмата заплатите са увеличени с 50-60 лева, но това е много малко“, споделиха здравните работници.

“Искаме справедливост за нас и пациентите. Моралната удовлетвореност вече не ни е достатъчна. Трябва по някакъв начин младите специалисти по физиотерапия в България да се задържат“, заяви работеща като кинезитерапевт.

„Проблем има и всички се надяваме той да има решение, колкото се може по-скоро“, изразиха надежда медицинските сестри.

По думите им няма много желаещи за медицински сестри. Младите били демотивирани от отношението към тях.

„Имаме колеги в провинцията, които взимат заплати от 450 лева. Ние работим на 2-3 места, за да запълваме липсващите места. От години работим така. Това е удря по нашия морал. Болните страдат от цялата система. Нощният труд е безкрайно недооценен. Плащат ни по 25 стотинки на час и то за 6-7 часа. Това е подигравка“, споделиха сестрите.

Друга каза, че е чула от колеги, че е имало оказан натиск върху тях, за да не излизат да протестират. „Работодателите ни трябва да разберат, че имаме право да протестираме и да се борим за правата си“.

В студиото бе показан фиш, от който се вижда, че сестра в хирургично отделение получава 751 лева за труда си месечно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1095 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
5665

2019.03.22 | 23:37

2

Колективни молби за напускане трябва мили сестри... И тогава да ги видим онези с вратовете и дълбоките джобове как ще си въртят търговията с пациентите.... Успех!

2019.03.22 | 19:04

1

Шапка трябва да свалим пред труда на тези жени! Сещаме се за тях, само когато пострадаме здравословно.Неблагодарен и прост народ.

Добави коментар

Водещи новини