Медицинските сестри в Кюстендил: Ние сме най-нископлатените в страната

  • 01 март 2019 13:17

  • 468
  • 0
Медицинските сестри в Кюстендил: Ние сме най-нископлатените в страната
© bulphoto

Медицинските сестри в Кюстендил са най-нископлатените в страната, обявиха те на протест, състоял се днес пред входа на МБАЛ в града.

В протеста участваха освен сестри и акушерки, лаборанти, помощник-фармацевти, служители на РЗИ. Те бяха подкрепени от лекари от болницата в града и от директора на здравното заведение, предаде БТА.

"Когато започнах работа като сестра в интензивния сектор на болницата преди 20 години бяхме 13 сестри, сега сме само пет, но работим двойно и тройно", разказа Оля Николова.

Друга нейна колежка посочи, че взима възнаграждение от 596 лв. пре 42 години трудов стаж. "Специалистите по здравни грижи сме сред най-нископлатените, особено в провинцията. Говори се за средна работна заплата на нашето съсловие, но ние не сме семейство, за да я разпределяме", разказаха от медицинския персонал.

Здравните специалисти се събраха за около половин час пред входа на болницата, като вместо с мартеници, се окичиха със сини протестни ленти.

Специалисти по здравни грижи излязоха на протест с искане за достойно заплащане и по-добри условия на труд и пред сградата на Общината в Добрич.

Протестиращите настояват да се изпълни поне записаното в колективния трудов договор за 900 лева основно възнаграждение, защото с увеличението от 1 януари тази година получават по 630 лева. Много от медицинските сестри са принудени да работят на няколко места, за да получат необходимите им доходи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини