Кирил Ананиев коментира казуса със състоянието на държавните психиатрични болници

  • 06 февруари 2019 13:00

  • 493
  • 0
Кирил Ананиев коментира казуса със състоянието на държавните психиатрични болници
© Булфото (архив)

Днес представих пред членовете на правителството доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас и разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване на 12-те държавни психиатрични болници, 12-те центрове за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ. Анализът показва, че над 50% от структурите за оказване на психиатрична помощ са в критично състояние. Имам подкрепата на правителството спешно да бъдат предприети мерки за подобряване на техническото им състояние“.

Това посочи министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през пред журналисти след днешното заседание на Министерския съвет. Ананиев обясни, че Министерството на здравеопазването приоритетно ще работи по обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури, като за целта ще бъдат необходими над 10 млн. лв. Успоредно с това министерството ще подготви Проект на Решение на Министерски съвет, с който да бъде отпуснат необходимият финансов ресурс.

От думите на министъра стана ясно, че според анализа на МЗ по отношение на психиатричното отделение в МБАЛ – Търговище и „Център за психично здраве – София“ инвестицията в ремонтни дейности е нерентабилна и при тези два случая усилията ще бъдат насочени към търсене на подходящо място за релокиране на звената. Министър Ананиев уточни, че в МЗ е създадена работна група, която има за задача да направи преглед на сградите, собственост на министерството, и да предложи варианти за управлението им.

„Паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване“, посочи Ананиев.

По отношение на кадровата обезпеченост в областта на психиатрията министър Ананиев припомни, че на са сайта на министерството за обществено обсъждане е публикувана Наредбата за специализациите в системата на здравеопазването, която е инструмент за провеждането на последователна и трайна държавна политика за преодоляване на дефицита на медицински специалисти, в т.ч. и на недостига на психиатри.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини