Заради недостига на неонатолози може да се стигне до затваряне на отделения

  • 30 януари 2019 13:15

  • 540
  • 0
Заради недостига на неонатолози може да се стигне до затваряне на отделения
©

Заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може да се стигне до затваряне на отделения. Такъв е и случаят с Акушеро-гинекологичното отделение в Ямболската болница, което е останало без неоналотолози.

От фондация "Нашите недоносени деца" призоваха за спешни мерки от страна на институциите заради множество благотворителни кампании през последните години, свързани с набавянето на средства за закупуване на апаратура на отделенията по неонатология.

„В обществото се затвърди мнението, че основен проблем при грижата за преждевременно родените и болно новородени у нас е липсата на кувьози“, но същност липсват лекари, се казва в писмо, изпратено от фондацията.

„Работа на държавата е да работи активно и да създаде адекватни политики, чрез които да генерира повече специалисти, както и да запази тези, които вече са тук, но по някаква причина - поради лошо заплащане или поради лоши условия на труд, просто решават да напуснат България или да потърсят по-добро място за развитие“, обясни в интервю за БНР Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца", както и обясни, че случилото се в Ямбол не е изолиран случай. В своето писмо от фондацията настояват и за изготвянето на Национален план за задържане на здравните специалисти.

„Наблюдаваме недостиг във всички здравни заведения в страната както на неонатолози, така и на медицински сестри и акушерки, които са и основният стълб на неонатологичната грижа“, добави в коментар по темата в ефира на "Хоризонт" д-р Ралица Георгиева - национален консултант по неонатология.

„Неонатолозите в по-голямата част на страната са в пенсионна и предпенсионна възраст, но това е само временно и за краткосрочни перспективи решава проблема. Като цяло смятам, че проблемът с недостига на медицински сестри в неонатологията ще се задълбочава още повече в следващите години и вероятно ще имаме закрити неонатологични отделения“, добави д—р Георгиева, както и уточни, че с времето се е променило много снабдяването с медицинска апаратура, но просто "хора няма".

„От една страна една голяма част от завършващите колеги заминават за чужбина, за да работят в по-добри условия, а от друга - и за специализация, и за по-добро заплащане на техния труд“, добави консултантът, която е на мнение, че при увеличение на заплащането на този тип медицински грижи, тенденцията може да се обърне.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини