БЛС: Случаи, които не са спешни, но се обслужват от центровете за Спешна помощ, да се заплащат

  • 28 януари 2019 13:23

  • 805
  • 6
БЛС: Случаи, които не са спешни, но се обслужват от центровете за Спешна помощ, да се заплащат
© Булфото (архив)

Всички случаи, които не са наистина спешни, но се обслужват от центровете за спешна медицинска помощ, трябва да се заплащат от пациентите. Предложението е на Български лекарски съюз и ще бъде внесено в Народното събрание, след обществено обсъждане. Това обясни пред журналисти във Велико Търново д-р Христо Димитров, председател на Районна колегия на съюза.

Специалистът посочи, че ресурсът, осигурен за спешна помощ у нас, е ограничен и призова да се използва разумно, т.е. само когато има животозастрашаваща ситуация.

„Във всички останали случаи, понеже е трудно да се различат в началото, е необходимо този, който ползва помощта, да си я заплати. Нужна е законодателна промяна, трябва да се проведе обществен дебат по темата, но смятам, че това е правилната посока“, каза още д-р Димитров и добави, че оттук насетне ще започне прилагането на нормативните закони при наличие на неморално и неправилно отношение от страна на пациентите.

Районната колегия изяви готовност да осигури правна защита на всеки свой член, спазвайки законите в страната.

„Всеки лекар получил физическа заплаха, станал жертва насилие или въздействие, ще има активна подкрепа, грижа и зашита от БЛС в рамките на правото“, заяви Димитров. Той увери че насилието над лекари няма да се толерира, а напротив - ще се осъжда по всички законови правила и норми.

Последвайте канала на

Владимир Василев
805 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Лекар

2019.01.28 | 22:45

6

Абсолютно трябва да се заплаща ! Наистина навсякъде по света е така !Не да ни разкарват за зачервени очи, шипове , да му смениш сиропа за кашлица ,тук го боляло там го присърбяло ,и хиляди други такива ! Нали е безплатно,ей така да му дойде лекар на крака ... да разкарва линейка безотговорно !!!!! В 90 % от случаите няма спешност !!! Като плати,следващият път ще се замисли !!! Това не е подвожна амбулатория !!!

гражданин

2019.01.28 | 14:00

2

Съгкасен, че спешната помощ трябва да се ползва адеквтно, но как ще се определя кое състояние е животозастрашаващо. Да не стане така, че по усмотрение на доктора, пациентът трябва да плаща. Това би създало база за непагламентирано вземане на пари от хората, които са здравно осигурени. По-скоро правилно е да плащат тези, които не са здравно осигурени и поради тази причина използват спешните центрове.

Компетентен от парламента

2019.01.28 | 22:30

5

А вие да не си мислите ,че ще се плаща на ръка на лекар? Ще се удържа чрез ЕГН ,когато пациентът не е хоспитализиран т.е значи не спешен.Спешно е всичко,което е за болница ! Спешният медик отговаря за състоянието по време на транспорта ,а не да лекува в дома...То си има законови разпоредби ,и даже е гласувано . Хората масово злоупотребяват....крайно време е,както е по целият свят .Линейките не са патронажни коли ,а коли със специален режим на движение !!!

2019.01.28 | 14:01

3

Добре, а какво правим когато случим на нехуманно и обидно действие или отношение от странна на лекар? Как ще се процедира при лекарска небрежност или грешка? Не са малко случаите на последните, но повечето не излизат на светло.

2019.01.28 | 16:15

4

Нека да се очертаят граници първо, да се оправи проблема с пациентите, а постепенно ще се оправи и проблема с действията на лекарите. Все пак когато всичко е коректно от твоя страна имаш основание да изискваш. А в момента не е точно така. И при лекари и при пациенти има проблеми, въпроса е да се тръгне от някъде.

2019.01.28 | 13:36

1

Да справедливо е да се заплащат неспешните повиквания. Също така ефективни присъди до 24 часа за агресорите.

Добави коментар

Водещи новини