УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив провеждат безплатни очни прегледи

  • 07 януари 2019 07:59

  • 411
  • 0
УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив провеждат безплатни очни прегледи
© Gettyimages

Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще проведе от 14 януари до 15 февруари Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 649 в работните дни от 8.00 до 12.00 часа.

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб, обясни началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова, дм, FEBO. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.

Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 55 години, например катаракта, макулна дегенерация, свързана с възрастта и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - във фаза на напреднало увреждане, 2 когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Очните лекари препоръчват във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Последвайте канала на

Novini.bg
411 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини