Нигерийка избра специализация в болницата в Добрич

  • 31 декември 2018 14:08

  • 774
  • 0
Нигерийка избра специализация в болницата в Добрич
©

Процесът по изтичане на лекари в чужбина продължи и през отиващата си 2018 година. Броят на напускащите лекари обаче намалява.

У нас не липсват и специалисти от чужбина. Сред тях е и д-р Шерифатд Аканби от Нигерия. Избрала е да специализира в добричката болница. Шерифатд завършва медицина през 1998 г. във Варна, после се връща на работа в родината си. Наскоро отново пристига в България, за да специализира детски болести.

„В никакъв случай няма да остана в България, ще се прибера у нас. Защото първо аз съм по държавна поръчка, вземам стипендия от държавата. Аз съм на техни разноски и трябва да се върна. А и ние в Нигерия сме 200 милиона по население и трябва да ги лекуваме тези деца”, казва Шерифатд пред БТВ.

От ръководството на болницата разчитат новозавършилите медицина във Варна да изберат да специализират именно там. В опит да бъдат привлечени и задържани млади лекари и медицински специалисти община Добрич подпомага финансово битовите им нужди – такси за детски градини и ясли, наем на общинско жилище и пътни разходи.

„При нас също хората се бунтуват за по-високи заплати, дори имаше преди няколко месеца стачка. Примерно като един специалист около 2500 до 3000 долара вземат. Но е добре. Аз мисля, че държавата трябва да направи така, че лекарите да бъдат доволни”, споделя Шерифатд.

И през следващата година в добричката болница се чакат специализанти, които се надяват да останат на работа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини