Развива ли се донорството у нас?

  • 18 декември 2018 09:11

  • 488
  • 1
Развива ли се донорството у нас?
© Кадър: БНТ

Мога да кажа, че българинът вече има нагласата да дарява органи. Все пак обаче е необходимо органите да се получават от повече бази, а не само от Варна и Велико Търново, тъй като там се намират основните координатори по донорство. Нещата започват да вървят бавно, като целта е да се увеличи броят на донорите. Това коментира в сутрешния блок на  БНТ проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА.

,,Има сериозна подкрепа от Министерството на здравеопазването в лицето на министър Ананиев в рекламирането на донорството. Знаете, че беше проведена среща и със Светия синод по въпроса, с което Българската православна църква се нареди до модерните църкви в Европа, които подкрепят донорството като начин за спасяване на човешкия живот'', каза още проф. Владов.

,,За да се установи мозъчна смърт, има тестове, които се извършват от координаторите по донорство. Има и независима комисия, която установява дали е настъпила или не мозъчна смърт. Това е тяхно заключение, подписват се и вече се говори с роднините на починалия'', уточни той.

,,Хората декларират, че искат да бъдат донори, но не го декларират там, където трябва. Също така смятам, че трябва да се разшири възможността повече хора от едно семейство да даряват органи на своите близки, защото сега по закон е до 4-то коляно'', поясни проф. Владов и добави, че даваме органи на "Евротрансплант", поради което би трябвало да очакваме реципрочни действия и от тяхна страна.

Последвайте канала на

Владимир Василев
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
!

2018.12.18 | 09:48

1

С нетърпение очаквам да видя лекарите в България да даряват органи, ама те се мислят над всички хора.

Добави коментар

Водещи новини