Педиатрите в България намаляват, според проф. Владимир Пилософ

  • 09 ноември 2018 17:26

  • 488
  • 1
 Педиатрите в България намаляват, според проф. Владимир Пилософ
© Pixabay

Броят на педиатрите в България намалява, а средната възраст на работещите специалисти е много висока - над 50 години, каза в Русе председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ.

Това означава, че в следващите 10-12 години те ще отпаднат от активна работа по естествени причини. По думите на Пилософ около 1400 са педиатрите в България. Според него има и малко желаещи да специализират педиатрия.
Пилософ коментира още, че здравните кадри намаляват в България, като особено остър е проблемът с професионалистите по здравни грижи - медицинските сестри. В момента съотношението между медицински сестри и лекари е 0,9 към 1, а за да работи системата на здравеопазване нормално, то трябва да е поне 2 към 1.

По думите на професора причините са много. Една от тях е финансовата, но има и други - не се създават условия за нормален растеж на кадрите, проблем има с провеждането на специализацията.
Проф. Пилософ заяви, че в България има голяма нужда от единна педиатрична болница, където специалистите да са събрани на едно място.

"Ние сме единствената страна в Европейския съюз, в която няма Национална педиатрична болница", заяви специалистът. Той припомни, че е създаден и инициативен комитет, чиято цел е да ангажира общественото внимание и това на институциите за необходимостта от изграждането на подобно болнично заведение.

В крайдунавския град проф. Пилософ участва в научно-практическа конференция. Форумът, който се организира днес и утре, е на тема "Горещи точки в педиатрията".

Последвайте канала на

Novini.bg
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.09 | 22:31

1

За сметка на това се увеличават педерастите.

Добави коментар

Водещи новини