Защо все повече жени се подлагат на операци чрез секцио

  • 16 октомври 2018 09:54

  • 33067
  • 3
 Защо все повече жени се подлагат на операци чрез секцио
© Кадър Нова телевизия

Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово сечение и обяви че броят на жените, които не желаят да раждат по естествен път расте застрашително. Въпреки това почти половината от българките предпочитат да се подложат на операции чрез секцио. Тази тенденция е актуална не само за България, но и за целия свят. 

"Богатите държави имат по-висок процент на раждане със секцио. Това е така заради желанието на лекарите да понижат смъртността на родилките и новородените", заяви пред Нова телевизия директорът на "Майчин дом" професор Иван Костов.

Той беше категоричен, че има държави и с по-висок процент цезарово сечение, като например Бразилия, Перу. В държавите с по-нисък процент секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация препоръчва ражданията с оперативна намеса да са около 17%. 

"При нас са съсредоточени най-тежните случаи в патологията на бременноста в цяла България. Стремим се да намалим случаите на секцио, но това не е лесна задача", каза професор Костов.

Според професор Асен Николов процентът на цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се увеличава. Причините са обективни и са свързани с повишаващата се възраст на родилките.  "Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те се опитват да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискова както за родилката, така и за лекарите", добави още Николов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
33067 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2018.10.17 | 12:55

3
А половината кифли просто си пазят кофите......
Ани

2018.10.16 | 14:42

2
Общо казано - глупости .необосновани и изречени от водещиАг специалисти!Причините са комплексни и основната е зависимост -финансова на водещите ражданията ,липса на професионализъм !

2018.10.16 | 10:11

1
В Скандинавия този метод е почте единствениа близо вече 30 години. Не се чудете а а се информирайте

Добави коментар

Водещи новини