Чакаща за белодробна трансплантация: Омръзна ми да слушам обещания, да изчезнем всички и тогава ще е най-удобно (видео)

  • 16 октомври 2018 08:05

  • 5535
  • 3
Чакаща за белодробна трансплантация: Омръзна ми да слушам обещания, да изчезнем всички и тогава ще е най-удобно (видео)
© Кадър - БТВ

След смъртта на 29-годишния Адриан Петков, който не дочака трансплантацията на бял дроб, стана ясно, че трима пациенти от листата на чакащите за подобна трансплантация са починали през последните две седмици.

Това съобщи новият директор на Агенцията по трансплантация д-р Михаил Христов. Здравното министерство се надява да сключи договор с клиники от Германия и Турция, които да обучат български лекари за такива операциите у нас.

На трансплантация сега разчитат 14 души, които са в листата на чакащите. Сред тях е и Илияна Христова от Варна. Илияна е на 27. Макар да ѝ откриват заболяването муковисцидоза, когато е едва на 6 месеца, завършва с отличие Медицинския университет във Варна и работи там допреди 2 години. Състоянието й обаче се влошава. От март младата жена е в листата на чакащите за трансплантация на бял дроб.

„Този списък на чакащите е най-добре да го няма. Да изчезнем всички от списъка и тогава ще е най-удобно. Това за мен са едни безотговорни хора на отговорни позиции”, казва младата жена пред камерата на БТВ. След смъртта на Адриан Илияна вече не таи надежда, че нещо у нас ще се промени. Илияна споделя, че вече ѝ е омръзнало да слуша обещанията на здравното министерство и Агенцията по трансплантации.

Тя смята, че единственият начин да живее е да стане здравен емигрант. „Да стана австрийски гражданин и да ме трансплантират като австрийски гражданин. Аз друго не виждам”, споделя още Илияна.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5535 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
важно е да има за циганите

2018.10.16 | 10:05

3
по важно е, че пратихме спешно в Германия цигането за транплантация на бъбрек и родата "да го придружава", която си изкара чудно на наши разноски, излекуваха го, обгрижваха ги - без никога да са плащали здравни вноски!? Некакъв "спонсор" им плати май за 6 месеца назад и това веднага реши проблема!? Ей затова ние само ще плащаме все повече и повече и когато трябва да се лекуваме...... ще пием една студена вода , щото парите са отишли за лечение на "братчеди"!

2018.10.16 | 09:09

1
Седесарската власт използва всички начини за да се отърве от болните и пенсионерите, така ще останат пари за седесаро-мутренски прищевки.

2018.10.16 | 09:29

2
гнусен бесепарски червен боклуко, спри да използаш мъката на хората за червената си дяволска реч!

Добави коментар

Водещи новини