Приключи проверката на аварията в Центъра по хемодиализа във Видин

  • 11 октомври 2018 12:39

  • 780
  • 0
Приключи проверката на аварията в Центъра по хемодиализа във Видин
© Архив

Аварията в Центъра по хемодиализа във Видин е непредвидима, според извършената проверка и анализ на инцидента от експерти. Това съобщи на пресконференция в сградата на МБАЛ "Св. Петка" доктор Цветан Василев, изп. директор на здравното заведение.

Експертите са категорични, че аварията е причинена след хидравличен удар, причинен от външна намеса /неочаквано спиране и пускане на водата, която захранва сградата/.

Според Василев такъв случай не е регистриран в страната, въпреки че фирмата поддържа още 70 такива апарати. Затова и подмяната на увредената част е отнела време, тъй като не е налична на склад и е доставена от Германия, уточни Василев, цитиран от БТА.

Националният консултант по хемодиализа професор Евгений Възелов е извършил вчера анализ и проверка на състоянието на видинското отделение по хемодиализа. Според него с подобна апаратура се работи и в Александровска болница. Проблемът в Центъра по хемодиализа във Видин е решен, водоочистващата система работи по-добре, отколкото е работила преди, подменени са всички филтри и мембрани.

Преди 10 дни апаратурата за хемодиализа на видинската болница беше увредена. Заради аварията 10-те апарата за диализа са спрели работа през нощната смяна, а болните бяха транспортирани до Монтана, докато бъде възстановена работата в отделениет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини