Очаква се Центърът по хемодиализа във Видин да поднови работа

  • 08 октомври 2018 09:29

  • 784
  • 0
Очаква се Центърът по хемодиализа във Видин да поднови работа
© pixabay

Центърът за хемодиализа във Видинската болница днес трябва да поднови работа, след като от четвъртък процедурите спряха заради авариен ремонт и всички пациенти бяха пренасочени към Монтана.

Директорът на болницата д-р Цветан Василев поясни пред БНТ, че по план до обяд трябва да се извърши дезинфекцията след направения ремонт, за да може до края на деня да започне приемането на пациенти.

"В Монтана апаратурата е същата, но е по-нова", обясни Валери Нинков - един от 43-мата във Видин, за които хемодиализата е животоподдържаща. „Никакви проблеми няма с пътуването. Наистина пътят е дълъг, но диализата е коренно различна от нашата. Човек се чувства освободен от тежест, докато тук, след диализа, пациентите получават сърбежи, главоболие, неразположения. Техниката е много важна, особено пречиствателната. Там се диализираме с вода, която влиза в стандарт – до 20 микросименса, а тук, редовно, откакто съм аз на диализа – четири години и половина, стига до 35 – 40“.

Месец по-рано пациенти и техни близки са алармирали Министерство на здравеопазването, както и ръководството на болницата и омбудсмана за нарушени медицински стандарти в отделението. Според тях една от причините за аварията е лошата поддръжка.

"Диализата трябва да е еднаква навсякъде, но има разлика между София и останалите градове в провеждането ѝ", каза Костадин Алексов от Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност. „Като във всяко нещо, има разлика между София и останалите градове – без някой да се засяга от това. Не знам защо се получава така. Диализите са остойностени като абсолютна сума, независимо в кой център се провежда и в кой град в България. Има една сума – 140 лева, ако не бъркам, и това се плаща на болницата за всяка проведена диализа, плюс 14 лева за транспорт“.

В сряда пациент на Центъра за хемодиализа почина. Обяснението, че мъжът не се е явил в понеделник на процедура, че вторник той е бил потърсен от болницата и в сряда е трябвало да му бъде извършена процедура, е несериозно, коментира Алексов. „Това е несериозно. Няма човек, който ходи на хемодиализа, да откаже да ходи. В националния стандарт за хемодиализа е разписано изрично, че когато има отказ от пациент да ходи на диализа, тогава се прави протокол и се разписва, а когато пациентът го няма, се вика свидетел. Обаждат се хора с най-невероятни неща, но за съжаление всичко опира до една рутина. Има стандарти, има разписани правила, но за мен това е рутина – включват се на диализа, изключват се, пише се, не се пише протокол, става и тръгва. Затова човекът казва, че се чувства на едното място по един начин, на другото – по друг“.

Очакват се и резултатите от проверка, която министърът на здравеопазването разпореди заради смъртта на пациент в отделението. „В момента тече много сериозна проверка. Имам много подробна информация, която ми е предоставена от директора на болницата. Когато получа резултатите от проверката, тогава пред вас трябва да кажа цялата истина. Сега е възможно проверките да покажат и други неща, за които засега има информация, но няма да излезе истината. До петък хемодиализата е работила съвсем нормално“, каза здравният министър Кирил Ананиев в края на миналата седмица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини