Деца дариха два кувьоза за бебетата в УМБАЛ-Стара Загора

  • 10 септември 2018 16:15

  • 720
  • 1
Деца дариха два кувьоза за бебетата в УМБАЛ-Стара Загора
©

Клиниката по неонатология в УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД получи днес два съвременни интензивни кувьоза. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на Благотворителната акция „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца. Тя се провежда вече единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 година това е Стара Загора и УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД. Деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване.

В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен кувьоз, какъвто липсва за нуждите на оперираните бебета и перфузор. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.

Надсловът ,,Деца помагат на деца” на Благотворителната акция „Жълти стотинки” е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му.

Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища. Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата, юбилейна десета година, достигнаха 53 191,75 лв. След като от педиатриите обявиха какво им е необходимо, деца, участвали активно в кампанията, лично предадоха закупеното оборудване на Детските отделения на държавните болници в градовете столици за 2017 г. - Благоевград, Карлово, Смолян и Ловеч. За детското отделение на „МБАЛ – Благоевград” АД бяха закупени 22 бр. болнични легла с матраци, 2 бр. детски мобилни аспиратора; За МБАЛ „Д-р Киро Попов” гр. Карлово бяха закупени цветен ехограф, 2 бр. портативни инхалатори и 5 бр. конвекторни отоплителни печки; За МБАЛ „Проф. Д-р П. Стоянов” АД – гр. Ловеч бяха закупени сух стерилизатор за съдове за хранене, 5 бр. компресорни инхалатори, 2 бр. инфузионни помпи, 5 бр. кислородни палатки за кърмачета, 4 бр. рота метър за кислородна инсталация, електрически парен стерилизатор за пластмасови шишета и биберони, 35 бр. гумирани протектори за легла, 20 комплекта спално бельо, 10 бр. детски столчета и 5 бр. масички; За МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” АД гр. Смолян бяха закупени лампа за неонатална фототерапия, 2 бр. покривала за кувьоз, 2 бр. пулсоксиметър за новородени, 2 бр. инфузионни помпи, 1 бр. термолегло за новородени, 3 бр. гнездо за новородено за кувьоз, 1 бр. балон за обдишване на новородени и недоносени деца, 1 бр. аспирационна помпа. Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com. Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет, където студентите изразиха готовност да се включат в инициативата, както и в книжарниците „Макси Микс”.

Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Последвайте канала на

Нора Виткова
720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
???

2018.09.10 | 16:43

1
Каква държава, каква държавност !?! Какви политици, каква държавна политика ?!?

Добави коментар

Водещи новини