Безплатни профилактични прегледи в малките населени места в община Банско

  • 02 септември 2018 13:42

  • 616
  • 0
Безплатни профилактични прегледи в малките населени места в община Банско
© gettyimages

Лекари-стажанти извършват безплатни профилактични прегледи във всички населени места в община Банско. Те помагат на възрастните по селата по проект между българската и румънската община Петрошани. Най-честите здравословни проблеми, които откриват медиците сред населението е високо кръвно налягане и диабет тип 2, съобщава БНТ.

В продължение на месец и половина над 30 студенти по медицина от Софийския и Медицинския университет в София ще осъществят практиката си като извършват прегледи на жителите в община Банско. Бъдещите лекари ще измерват кръвно налягане и кръвна захар на желаещите.

Съвместният проект между България и Румъния, по който се извършват прегледите се практикува именно в Банско, заради труднодостъпните населени места в региона. Двете линейки, които общината притежава, често не успяват да достигнат до високопланинските села, а лекар посещава жителите там веднъж или два пъти месечно.

Севим Юзекчиева и Емилиян Гуднев са студенти по медицина в София. В рамките на 10 дни те са обиколили всички населени места в община Банско, за да прегледат всеки желаещ. Те нямат право да предписват или да сменят вече назначено лечение, тъй като все още не са завършили. Дават препоръки като редовно хранене, повече вода и движение.

Прегледите в селата около Банско ще продължат до края на месец септември, а от общината обещаха всеки месец да осигуряват специалисти за жителите на труднодостъпните места. По съвместния проект за иновации в здравеопазването, кмета на община Банско има идея и за създаване на нов вид спешна помощ, чрез съчетаването на медици, пожарникари, полиция и планински спасители. Така според него шанса за спасяване на повече човешки животи се увеличава тройно. По тази тема предстоят и разговори между местната община и министерството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини