Фондът ще плаща на чужди медици да лекуват деца у нас

  • 30 август 2018 07:05

  • 888
  • 0
Фондът ще плаща на чужди медици да лекуват деца у нас
©

Фондът за лечение на деца в чужбина ще може да плаща на чуждестранни медици да лекуват децата в България. По този начин родителите и децата няма да бъдат изложени на стреса от пътуването, а родните лекари ще бъдат обучени да извършват сложните операции. Това предвижда проект за промяна в правилника за дейността и организацията на работа на Център „Фонд за лечение на деца“, публикуван за обществено обсъждане.

В момента в България също се извършват операции от чужди специалисти. Те обаче идват на доброволни начала или хонорарите им биват заплащани от различни фондации. С предвидените промени фондът ще има възможност да прецени дали дадено лечение може да бъде извършено в България и дали е необходимо в него да се включат чуждестранни специалисти, обясни пред „Монитор“ Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“.

Фондът ще може да кани и да поема финансирането на тези лекари. Георгиева уточни, че тук не става дума за всякакви операции, а само за такива, при които медицинската дейност може да бъде осъществена в България. В чужбина ще продължават да се лекуват онкологични заболявания, докато у нас ще могат да лекуват специалисти например в лицево-черепни операции. С тази промяна според Георгиева не само ще се осигури включването на добри специалисти в операциите, но и ще се помогне на родните медици да се обучат и да придобият по-голяма увереност за извършването им в бъдеще.

Родителите също ще получат необходимото успокоение. От една страна, децата им ще бъдат оперирани на европейско ниво, от друга – те няма да бъдат травмирани от полетите и езиковите бариери в чужбина. Георгиева даде пример как допреди 10 години в България са се извършвали бъбречни трансплантации, но вече те не са практика. С участието на наши лекари в такива операции след това те ще придобият необходимите умения да извършват процедурите сами.

В проекта се предвижда и Фондът за лечение на деца да може да провежда обществени поръчки за медицински изделия и апарати съвместно с Министерството на здравеопазването. Георгиева обясни, че по този начин администрацията на фонда няма да бъде толкова натоварена. Тя изрази надежда, че след като здравният министър ще упражнява контрол върху провеждането на обществените поръчки, няма да има завишаване на цените на някои фирми при изпълнението им.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
888 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини