Над 7000 аборта по желание са направени през първите шест месеца на годината

  • 14 август 2018 11:46

  • 22207
  • 1
Над 7000 аборта по желание са направени през първите шест месеца на годината
© gettyimages

Над 7000 аборта по желание са направени през първите шест месеца на годината. Това означава, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Общо прекъснатите бременности през този период са почти 12 000. Това значи, че спонтанните аборти и премахването на плода по медицински показания взети заедно, са по-малко от броя на извършените процедури по избор на жените.. В същото време, според статистиката на центъра за първото полугодие у нас са проплакали26 908 новородени. Простата сметка показва, че всяко трето бебе не се ражда, пише „Телеграф“.

В България всяка година са регистрират общо между 25 и 30 хиляди аборта. Половината о0т тях са по желание. Реалният брой на прекъснатите бременности обаче е по-голям, тъй като за разлика от държавните болници, частните клиники не са длъжни да подават информация до НЦОЗА. Така според специалистите абортите у нас може да достигат на половината на ражданията.

Премахнатите бебета по избор на жената също може да са повече от регистрираните. Причината за това е, че в някои случаи бременните плащат на лекар, за да запише аборта по медицински причини. Така той може да бъде извършен в по-късен етап от бременността, но без да се води криминален. Абортите по медицински показания от началото на годината до края на юни са малко над 900.

През последните няколко години жените между 20 и 29 години избират аборта пред бебето. От началото на тази година обаче това решение по-често са взимали над 30-годишните.Според експертите в повечето от половината случаи тези дами вече имат по едно или две деца, което е основна причина за решението им. Представителките на другата възрастова група пък поставят учението и кариерата си на първо място сред приоритетите и затова най-често решават да прекъснат бременността си. Значителен е и броят на бременните ученички. Близо 600 млади момичета на възраст между 15 и 19 години са избрали да премахнат плода. Непълнолетните абортирали за 15.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
22207 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Справедлив

2018.08.14 | 14:50

1
Тия защо се плющят, като не си носят последстията? Да ходят честни до сватбата, за да има блага ракия за гостите... Тази традиция се е превърнала в стар спомен.

Добави коментар

Водещи новини