Учителка осъди болница за 14 хиляди лева

  • 14 август 2018 11:33

  • 4502
  • 1
Учителка осъди болница за 14 хиляди лева
©

Учителка от Смолян спечели дело срещу областната болница за счупен крак на строшена плочка във фоайето на здравното заведение.

Казусът претърпя пълен обрат между двете инстанции. В Районен съд жената загуби делото, след като магистратите признаха доводите на защитата на болницата, че въпросната плочка е на 5 см разстояние от тяхната собственост. Окръжните магистрати обаче отсъдиха в полза на учителката, съобщава "Марица".

На 13 юни м.г. преподавателката отишла в областната болница на свиждане на своя ученичка, настанена в хирургичното отделение. Влизайки в сградата от централния вход, се срещнала с майката на момичето и двете завили по коридора на партерния етаж. Пред вратата, която отделя фоайето от коридора на болницата, десният й крак попаднал на счупена плочка от подовата настилка. Падайки, усетила силна болка и невъзможност да стъпи на крака си. В Спешна помощ направили рентгенова снимка, която показала фрактура. Жената била приета в отделението по ортопедия и травматология, където на следващия ден я оперирали. Поставили плака за глезенна фрактура, която учителката платила. Кракът бил гипсиран. При изписването платила и съответната потребителска такса за болнична помощ. Стационарното лечение продължило 15 дни. Изписали пострадалата в болничен за един месец. Известно време тя ползвала проходилка, а в епикризата било вписано, че травмата настъпила при падане на улицата. Заради претърпените болки и емоционален стрес от преживяната травма учителката завела дело срещу МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ за имуществени и неимуществени вреди на стойност 15 000 лева. Окръжният съд призна болницата за отговорна за травмата.

„Ответникът не е изпълнил задължението си да не вреди другиму, като поддържа като съсобственик общата част - фоайето, в състояние с изправна подова настилка, която не създава условия за травми, каквито понася ищцата от счупването на глезена заради попадането му в дупката от счупената и несменена или запълнена плоча. В случая поведението на ответника и на останалите собственици на обекти се явява особено укоримо, тъй като дупката се намира на ключово място, където ежечасно преминават по необходимост много хора, и то в болнична сграда, която следва да е в такова състояние, че да служи за лечението на гражданите, за каквото са предназначените лечебните заведения, а не да създава опасност за здравето и живота им. Също така очевидно за отстраняването на дупката не са били необходими нито много средства, нито много труд и усилия“, мотивират се магистратите .

Пострадалата учителка е избрала да иска изпълнение на цялото задължение от един от длъжниците, като се е позовала на чл. 122 от Закона за задълженията и договорите - че кредиторът може да иска изпълнение на цялото задължение от когото и да е от длъжниците. Съдът отбелязва, че на потърпевшата може да се наложи допълнителна операция за отстраняване на металната шина, ако създава дискомфорт, което е допълнително притеснение за нея. Той е установил, че дори 8 месеца след счупването при жената се наблюдават ограничени и болезнени движения и отток в областта на дясната глезенна става. Според магистратите справедливото възмездяване за понесените неимуществените вреди заслужава да е за по-голяма сума от 10 000 лева на иска, но се съобразяват с размера на претенцията на пострадалата. И присъди болницата да плати общо 14 762 лв. без лихвите. От тях 10 000 лева са неимуществени вреди, 780 лева за метална плака с винтове, 58 лева за болничната такса, 1854 лв. имуществени вреди за разликата от нетното трудово възнаграждение, което би получила, ако работеше, и съответните лихви за забава. Както и 2020 лв. за разноски пред двете инстанции.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4502 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Един

2018.08.14 | 12:13

1
Казва се гьон сурат ,след толкова лечения и то незаплатени и на 10% от НЗОК ,тази дама явно ще си плати за всяко следващо влизане в тази болница поне до сумата за реалните разходи за лечението и !

Добави коментар

Водещи новини