Лекари доброволци преглеждат възрастни хора по селата

  • 10 август 2018 10:58

  • 1027
  • 0
Лекари доброволци преглеждат възрастни хора по селата
© Gettyimages

Лекари от "Александровска болница" и стипендианти от програмата "Готови за успех" обикалят и преглеждат безплатно по селата възрастни хора по съвместния проект „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация „Направи добро“ и фондация „Because“.  През тази година са били преглеждани възрастни хора в близо 40 села, предаде БНР.

Подкрепата за по-качествен живот на възрастните хора в България е дългосрочна кауза на фондация „Because“, която оперира с фонда „Нашите родители“, обясни в предаването „Преди всички“ Веселина Йорданова от неправителствената организация.

"Имаме всякакви истории. Възрастните хора от селата са гостоприемни. Правят им баници. Подаряват им бродирани неща. Пият с тях кафе. Понякога това дори е по-важното - общуването, освен да премерим кръвното", разказа тя и уточни, че по време на прегледите са открити тежки нелекувани досега заболявания при възрастните хора.

 

На някои от младите стипендианти тези програми помагат да останат в България, вместо да изберат пътя към кариера в чужбина, каза още Йорданова. 

По друг проект на фондация „Because“ - "Северозапад", по който се работи в района на Враца, Мездра и околни села, има действаща работилница за младежи с умствена изостаналост. Осем деца създават бижута и сувенири, които след това продават на панаири. "Изключително щастливи са, че някой ги оценява като личности и труда им", сподели Веселина Йорданова.

Съвместно с Българската хранителна банка се работи и по друга кауза - за доставяне на храна на самотни възрастни хора от доброволци. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1027 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини