БЛС: Противопоставяме се на популяризиране на вменена, но недоказана вина

  • 02 август 2018 10:22

  • 956
  • 0
БЛС: Противопоставяме се на популяризиране на вменена, но недоказана вина
© Getty Images (Архив)

Относно случая с починалата родилка в УМБАЛ „Георги Странски“ – Плевен, Българският лекарски съюз изпраща своя позиция, като преди всичко изказва своите искрени съболезнования на близките на починалата пациентка.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Относно случая с починалата родилка в УМБАЛ „Георги Странски“, гр. Плевен, ръководството на Български лекарски съюз иска преди всичко да изкаже своите искрени съболезнования към близките на починалата пациентка. Съсловната организация припомня, че в своята дейност и възгледи, винаги се е придържала към два основни принципа.

Първо, категорично се противопоставяме на популяризиране на вменена, но недоказана вина, което е и основно правило в постановката и разбиранията на Европейския съд по правата на човека. Докато по създал се медицински проблем, не бъде извършено щателно разследване относно възможните причини за настъпилите последици, всеки гражданин следва да бъде неприкосновен от уронващи името му упреци, както и вменяващи му недоказана вина коментари.

Второ, лекарската гилдия е особено чувствителна към създаване на усещане за колективна вина. Дори и да са налице виновно извършени действия, не бива да забравяме, че вината винаги е индивидуална, а не обща, поради което е неприемливо укорът за допусната грешка да рефлектира върху цялото съсловие. Тиражирането на недостоверна информация, без доказателства и фактология, по особено чувствителна тема като майчиното и детско здраве, създава недоверие към българските медици и нагнетява допълнително напрежението сектора, компрометира лечебно-диагностичния процес и създава предпоставки за агресия у пациенти.

Това носи единствено и само негатив за системата и обществото, и не е от полза за никого. Ръководството на съсловната организация вярва, че обществото ще успее да осъзнае, че лекарската професия е призвание и всички ангажирани с нея, се водят от принципа „Primum non nocere“ (от лат.) - „На първо място: не вреди! Тази постановка е залегнала във възприятията на всички лекари, които на първо място се опитват да помогнат на своите пациенти, дори и в случаи на заболяване с повишена риск и опасност от неблагоприятен ход.

БЛС заявява своята категорична готовност да съдейства по всички възможни начини на ИАМО и РЗИ Плевен, органите, които са заети с проверките по случая, така че казусът да бъде своевременно разрешен и обществеността да бъде успокоена. При доказан от компетентните органи пропуск от страна на медицинския екип на УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, БЛС своевременно ще предприеме позволените от Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина действия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини