Момиченце починало след раждане в плевенската болница, където почина родилка (видео)

  • 01 август 2018 08:30

  • 65171
  • 15
Момиченце починало след раждане в плевенската болница, където почина родилка (видео)
© Нова телевизия

За случай на починало дете, родено в плевенската болница, където преди дни почина родилка, а бебето й е в тежко състояние, съобщиха родителите му в сутрешния блок на Нова телевизия.

На 3 юни се роди нашето дете със синдром на Даун. Става въпрос за същата болница, каза Галя Горчева, майка на починалото момиченце.

По време на бременността не бяха направени всички необходими изследвания. Препоръча ни се изследване, което не можехме да си позволим – за 1200 евро. Останалите изследвания, гинекологът ни увери, че те са игра на тото, в смисъл каквото и да покажат няма да е точно, посочи жената.

5 дена преди раждането постъпих в болница, защото при контролен преглед се видя, че тоновете падат, а аз имам контракции. 3-4 дена лекарят се чудеше да дали да извади детето, защото имаше проблем с тоновете му. На 2-ри през нощта решихме да се извади детето, да се направи секцио. Роди се Ванеска и казаха, че всичко е наред. Съмняваха се за някакво генетично заболяване, но казаха, че не е нищо страшно. На следващия ден отидох да видя дъщеря си. Появи се д-р Андрей Христов и ми каза в прав текст, че детето на 90% има синдром на Даун. Стреснах се, шокирах се и се обадих на бащата на детето, който по това време беше в чужбина. Започнахме да четем за тази болест и видяхме, че голям процент от тях имат проблем със сърцето. Лекарите ни увериха, че няма никакъв проблем. На третия ден извадиха дъщеря ни от кувьоза, за да я преместят в дом "Майка и дете". Виждахме я, че диша по-тежко, попитахме защо, казаха ни, че е нормално за недоносените деца. След това личният ни лекар каза, че не е нормално да диша така детето, че чува шум и ни препоръча преглед при кардиолог. За съжаление, още преди да стигнем до кардиолога, в сряда вечерта, на 21 юни тя почина, разказа майката на починалото бебе.

През цялото време лекарите не ни дадоха никакво еднозначно мнение. Казаха ни, че няма какво да се притесняваме за сърчицето на детето, каза Владимир Врачански, баща на починалото момиченце.

45 дена след смъртта на детето ни официалните резултати от аутопсията все още не са готови, подчерта той.

Първите данни от аутопсията сочат, че детето ни е имало голям порок на сърцето. Имаме претенции не само към болницата, а към цялата система – нещата куцат много сериозно. Не може толкова лекари да наблюдават детето всеки ден и да не видят този порок, да не се направят редица други изследвания, добави майката на починалото бебе.

По-показания на лекарите детето е било с добри показатели, няма никакъв порок на сърцето. Изписано е от болницата здраво, но със синдром на Даун. След това е изписано и от дома за медикосоциални грижи. За съжаление е починало вкъщи, но въпреки това ние сме свикали ОКК, заяви пиарът на болницата Момчил Цветков. Раждането си е протекло нормално, детето е било леко недоносено, нямало е никакъв проблем със сърцето му, лекарите са го преглеждали многократно, заяви Цветков.

Няма достатъчни данни да се изкажа медицински. Грешките, когато ги има, трябва да показват, за да бъдат елиминирани, заяви бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков. От друга страна моята гилдия е сочена с пръст каквото и да стане. Това пречи на честното отношение на моята гилдия към нашите си грешки. Това е порочен кръг, много неприятен, посочи Ненков.

В момента нямаме стандарт по акушерство и гинекология и никога, дори когато сме имали, там не сме имали фетална морфология – изследванията, които показват дали плода има генетични увреждания. Грехота е в 21 век ние да говорим, че е нормално да се роди дете със синдром на Даун, още по ненормално е да казваме, че дете със синдром на Даун е здраво дете, заяви Мария Петрова, специалист по медицинско право.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
65171 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
haha

2018.08.01 | 11:23

9
Няма никаква причина нито за раздухване,нито за оплакване.Със сигурност са направени всички необходими изследвания.Това за 1200 евра,явно не е било,и никой не би ви го направил подарък.Плаща се.А вие не сте го направили.Безхаберници!
hahaha

2018.08.02 | 08:10

15
До haha господ забавя но не забравя думите ти да ти се върнат при теб да видим дали така ще говориш
Ананаа а

2018.08.01 | 15:22

14
И аз пострадах там така,че всичко което се казва за тази болница е вярно пълни безхаберници са гиниколозите а колкото до неонотолозите съм благодарна за всичко което направиха за детето ми,но заради грешката на акушерите то почина
Иван

2018.08.01 | 11:23

8
Трябва да са доволни от това, че детето е починало, защото щяха да станат цял живот доброволни роби и да реват, че "системата ги убивала". А сега могат (но след задължителни изследвания) да имат нормално дете и да му се радват.
Ирена

2018.08.01 | 15:08

13
леле, отвратена съм... личи си колко сте далеч от материята...
Йоана

2018.08.01 | 13:23

12
Следващия път като имате зъбобол не ходете на зъболекар,а умрете от болки вкъщи. Когато децата ви се разболеят не търсете мед. помощ, а ги оставете да умрт.. И когато родители ви остареят и имат нужда от леларства за фа се поддържат живи не се хабете...все пак природата си знае работата..
haha

2018.08.01 | 11:27

10
Точно!Такива са всички,които са увиснали там и реват.И не системата ги убива,а природата велика си знае работата,амание се намесваме и си плащаме.Гади ми се от тях.
аб

2018.08.01 | 12:10

11
Господата депутате да крадат по- малко, а на здравноосигурените граждани- тестовете- безплатни.
DGD

2018.08.01 | 09:58

3
Хайде да ме извинявате, но това си е безхаберие на родителите! Не са направили, дори първия тест за Даун?!? Струва 80,00 лева и ти дава насока дали да правиш скъпия! А скъпия тест струвал 1200 евро?!? Пълни глупости! Стеува между 1000-1200 лева! И аз очаквам дете и да не дава господ подобна учест никому, но е можело да не се стига до тук!
haha

2018.08.01 | 11:22

7
Препоръчали им,а те не могли да си го позволят.В близко бъдеще май ще трябва тези,които не могат да си позволят дете,и да не раждат.И без това децата,а и родителите нямат никакво възпитание.Безхаберници!
Цв. Вандова

2018.08.01 | 10:24

4
България е най добрата в света! Стига лъжете!
haha

2018.08.01 | 11:21

6
Препоръчали им,а те не могли да си го позволят.В близко бъдеще май ще трябва тези,които не могат да си позволят дете,и да не раждат.И без това децата,а и родителите нямат никакво възпитание.Безхаберници!
113

2018.08.01 | 10:48

5
До кога ще търпим това здравеопазване, насочено срещу пациента. При този демографски срив 1200 лева да изследване? При 260 евро заплата, на последно място в Европа?До кога ще търпим?

2018.08.01 | 08:58

1
Седесарското здравеопазване е опасно за живота.

2018.08.01 | 09:32

2
мри бе червен боклук!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини