Кръводаряването подмладява (видео)

  • 14 юни 2018 14:58

  • 15239
  • 5
Кръводаряването подмладява (видео)
© Pixabay

Днес е Световният ден на кръводарителя. Той е обявен за такъв, тъй като на този ден е роден Карл Ландщайнер, който е откривателят на кръвните групи. На този ден ние апелираме към хората да ни посетят, да дарят кръв - не само когато се налага, а и чисто човешки, когато има възможност, да дойдат, да помогнат на пациента и да спасят човешки живот. Това каза пред Novini.bg д-р Грънчарова от Центъра по трансфузионна хематология във Военномедицинска академия.

Тя посочи, че кръводаряването има няколко предимства. На първо място чисто морално, човек, дарявайки кръв, помага за спасяването на човешки живот. От друга страна, самото кръводаряване може да изхаби около 600 килокалории, което има голямо значение за дамите. Много хора споделят, че след кръводаряване се чувстват много по-енергизирани, отколкото преди това. Има проучвания, според които хора, които са дарявали кръв, имат доста по-нисък процент развитие на сърдечно-съдови заболявания. Самият акт на кръводаряване стимулира производството от костния мозък на т.нар. млада кръв, разказа д-р Грънчарова.

По думите й летните месеци са доста трудни откъм снабдяване с кръв. Д-р Грънчарова обаче отбеляза, че лечебното заведение никога не е изпадало в ситуация да няма кръв. Благодарение на призивите, които се отправят по медиите и благодарение на социалните мрежи има много млади хора, които идват да дарят кръв безвъзмездно, заяви тя.

Експертът уточни, че за да може да дари кръв, човек трябва да е навършил 18 години. Горната граница пък е 65 години.

Всеки мъж или жена, който се чувства здрав, няма хронични заболявания, не пие лекарства към момента и в последните две седмици не е боледувал, може да дойде и да дари кръв. Идвайки при нас, той минава обстоен преглед и ако е подходящ за кръводаряване, бива допуснат, обясни д-р Грънчарова.

Тя благодари на всички военнослужещи, които даряват кръв. Благодарение на това нашата работа се улеснява, каза още д-р Грънчарова.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
15239 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Справедлив

2018.06.14 | 20:14

5
Нито боли, нито сърби. За 10 години съм дарил около 13 пъти, а дори се чувствам по-добре. Тъй че не бъдете джендъри и дарявайте! Понякога са ме викали по спешност да даря за дете или за родилка с кръвозагуба. Отзовавал съм се в най-кратък срок. Случвало се е от моите дарявания да давам на приятели, които са претърпели операция. Не се знае кога на ваш близък ще потрябва.
Olga Karpenko

2018.06.14 | 18:16

4
Сестрите ми получават в Интернет от 128 до 217 евро на час. Те са работили 3 месеца, а миналия месец са спечелили 28 497 евро и са само няколко часа в интернет. този сайт ... http://bizness.igg.biz
:)

2018.06.14 | 16:27

3
дарявал съм кръв, бързо се оправих. 1 път в годината е добро да се прави!
Stamat

2018.06.14 | 16:04

2
Наверно, НО наложи се веднъж да дам кръв за близък. После два месеца не бях във форма. Въпреки, че съм натрениран и се храних добре!При всеки е различно!
Вашето име

2018.06.14 | 15:15

1
По-точно вливането на кръв в стари хора подмладява и лекува някои заболявания, в момента това е обект на последните научни изследвания.

Добави коментар

Водещи новини