Здравните специалисти излeзнаха на протест пред Министерски съвет (галерия)

  • 12 май 2018 14:06

  • 2693
  • 7
Здравните специалисти излeзнаха на протест пред Министерски съвет (галерия)
© bulfoto

Над 3000 специалисти по здравни грижи излезнаха на Национален протест за достойни заплати в Международния ден на сестринството на площад „Независимост“ в столицата. 
Организатор е Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България.

В протеста се включиха специалисти по здравни грижи от цялата страна (медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори).
Съсловието отчита като основни проблеми недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките - 51 г., уточняват от БАПЗГ.

На протеста прочетоха декларация, която е адресирана до председателя на парламентарната здравна комисия, министър- председателя и министъра на здравеопазването.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2693 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини