Топ хирург, лекуващ диабет тип 2 с операция, гостува в България

  • 10 април 2018 12:37

  • 14484
  • 0
Топ хирург, лекуващ диабет тип 2 с операция, гостува в България
© Pixabay

На 5 май в България ще гостува д-р Турул Демирел, един от най-авторитетните хирурзи в Турция. Топ специалистът пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до най-съвременните методи в медицината, като си партнират с едни от най-добрите клиники и специалисти в цял свят.

Той ще бъде на разположение за безплатни консултации на български пациенти в София.

Д-р Демирел е сред първите хирурзи в света, приложили успешно т. нар. „илеална интерпозиция“, благодарение на която пациенти с диабет тип 2 контролират кръвната си захар без медикаменти. Той прилага иновативния метод вече 6 години и е помогнал на стотици пациенти, сред които и много българи.

Специалистът разказва, че още преди 40-50 години в Европа и САЩ се прилагат хирургични операции при пациенти с тежка форма на затлъстяване, много от които имат и диабет тип 2. Още тогава се установява, че непосредствено след операцията се наблюдава подобрение по отношение на диабета и се премахва необходимостта от прием на инсулин в над 90% от случаите, и този ефект продължава над 10 години.

През последните 15 години обаче много медицински центрове по цял свят изучават възможностите на хирургичното лечение при пациенти с диабет, при които не е налице затлъстяване, а само наднормено или дори нормално тегло. Пробив в тази посока прави лекар в Бразилия, който за първи път прилага илеалната интерпозиция. Операцията представлява вид изместване на онази част от червата, която е най-активна хормонално. Това означава, че при тази хирургична намеса не се предизвиква малабсорбция на хранителни вещества, но е налице силен хормонален ефект. В следващите години иновативният метод започва да се въвежда и в Япония, Индия, Америка, Италия, Турция.

Операцията е лапароскопска (затворена) и се извършва през 6 малки отвора от около 1-1.5 см, без разрез на корема. Резултатите към момента са повече от обещаващи, показва опитът на д-р Турул Демирел. А именно: 85% от пациентите се изписват от болницата напълно независими от инсулина; при 10% от тях медикаментозното лечение се намалява и спира в рамките на няколко месеца; при 5% от оперираните се намалява употребата на инсулин и се постига по-добър контрол на кръвната захар. Това означава, че при 95% от пациентите се постига ремисия и се спира приемът на инсулин. Операцията е подходяща за пациенти с диабет тип 2 на възраст между 18 и 70 години, при които заболяването е диагностицирано преди повече от 2 години и които не успяват да контролират добре нивото на кръвна захар със стандартното лечение. Тя не се прилага при хора с диабет тип 1 и такива, които успешно контролират болестта с медикаменти.

Пациентите, които се интересуват от новия метод, имат възможност да проведат безплатна консултация с д-р Турул Демирел в София. От безплатните консултации могат да се възползват и пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, които не успяват да се справят с проблема. Необходимо е предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0895 770 869.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини