Д-р Константинов към МЗ: Смятате ли, че Турция е по-демократична държава от България?

  • 16 август 2016 08:18

  • 6074
  • 2
Д-р Константинов към МЗ: Смятате ли, че Турция е по-демократична държава от България?
©

Намерението всички болници да се включат в системната за пръстов идентификатор е смущаващо. Големият въпрос е защо това се прави. Най-често се посочва, че това се налага, за да се спрат злоупотребите в здравеопазването. Това начинание е много шум за нищо. Това каза бившият здравен министър д-р Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование в ефира на БТВ.

По думите му сегашното ръководство на здравното министерство е голям фен на здравната система на Турция. „Фирмата, ангажирана с въвеждането на системата е регистрирана в Турция, купихме ваксини от там. Но там тя не е задължителна. Най-добрата система е въведена в Естония, където е въведен чип. Ползата за частниците ще се трупа в годините. За мен по-важният въпрос е законността. Самото закупуване на системата стана без обществена поръчка“, посочи Константинов. Той изрази съмнение, че целта е някой да се обогати.

„Съветвам болниците да не карат хората да си плащат. Официалните документи в Република България са лична карта и шофьорска книжка. Това, че сега с подзаконов нормативен акт се събират пари за мен е проблем“.

Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование зададе въпрос към зам.-здравния министър защо на българските граждани се вменява чувството, че са престъпници, а в същото време НЗОК се източва от частни болници. Той попита още: „Смятате ли, че Турция е по-демократична държава от България? Гарантира ли се, че НЗОК ще плаща за всеки човек, който е минал през болниците, а няма парите да изтичат в нечий джоб“.

В отговор зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков заяви, че в тази система не става дума за пръстов отпечатък, а генериране на цифров код от пациентите. Той го упрекна за думите му, като добави, че е имал възможност да въведе модела на Естония, когато е бил министър.

„Това е единствената възможност, която не принуждава пациентът да плаща в болница, както би било за чип или вадене на лична карта. Вие с вашия код гарантирате, че лично сте получили лекарството си. При пациенти, постъпващи по спешност или които няма как да се идентифицират, се прави изключение“.

„Ако се срине системата или спре токът данните не се губят. Фирмата е изцяло българска, а не турска и това може да се провери. Освен това тя е правила и системата на Народното събрание“. На въпроса дали текат пари към частници, Шарков заяви, че има органи, които биха могли да извършат подобни проверки. Той призова да не се хвърлят обвинения в публичното пространство без да има доказателство за тях.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6074 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цвети

2016.11.03 | 23:03

2
Това недоразумение го видяхме колко е безпомощен като министър.
Гост

2016.09.12 | 01:09

1
Всички сте долни студенокръвни търговци на човешки живот. Няма ли пари да мре, има ли пари..... ша видим дали имаме капацитет да направим нещо. Обикновенно обаче капацитет нула. Некадърни сте , знаете само да гадаете какво му е на човека и да гледате на компютъра аджаба за тия симптоми каква болест ша да е и какво аджаба да му предпишем. Подготовката ви е нулева , целта в живота ви е финансова угода а не да помагате на нуждаещите се. ..... завършвам с ...... Майната ви!!!!!

Добави коментар

Водещи новини