Тумор с размерите на ябълка бе изваден от корема на едногодишно дете

  • 10 май 2016 07:50

  • 16142
  • 1
Тумор с размерите на ябълка бе изваден от корема на едногодишно дете
©

Злокачествен тумор с размерите на ябълка извадиха от корема на момченце на 1,2 г. лекарите от детската хирургична клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

"Образуванието най-вероятно е вродено. Открито е случайно от педиатри. Родителите завели сина си на преглед, тъй като започнал да линее, отказвал да се храни, хемоглобинът му паднал рязко. На скенера се видяла огромната подутина", обяснява шефът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова, цитирана от "24 часа".

Заради големината му туморът не можел да бъде опериран и детето било подложено на химиотерапия. След проведения курс образуванието се стопило до 3,5 см дължина и 2 см ширина. При тези размери медиците предприели сложна хирургична интервенция, която продължила 4 часа.

Туморът се намирал на дълбоко място над бъбречната жлеза, в съседство с важни кръвоносни съдове, и имало риск да не може да бъде отстранен целия. При това положение малкият пациент щял да се парализира, тъй като подутината била прораснала към гръбнака. Можело да се появят и метастази. Тримата хирурзи, които извършили операцията, успели да премахнат тумора и животът на момченцето е спасен. То е единствена дълго чакана рожба в семейството си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16142 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ju

2016.06.22 | 06:15

1
Поклон до земята за тези медици!!! Да са живи и здрави те и семействата им!!!

Добави коментар

Водещи новини