Изграждат мрежа от центрове за лечение на инсулт

  • 29 октомври 2015 09:06

  • 1849
  • 0
Изграждат мрежа от центрове за лечение на инсулт
©

Варненската университетска болница „Св. Марина“ и Медицинският университет са се заели със задачата да изградят мрежа от центрове за лечение на инсулт в страната, съобщават от МУ-Варна.

Повод за това е отбелязването на Световният ден за борба с болестта - 29 октомври, припомня Дарик.

В България се регистрират годишно над 82 000 случая с мозъчно-съдови заболявания, от които около 35 000 случая са с мозъчен инсулт. Голяма част от регистрираните случаи с мозъчен инсулт завършват фатално. Преживелите мозъчният инсулт са с различна степен на инвалидност, която при около 10-20 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

От преживелите мозъчни инсулти между 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Инсулти развиват дори и деца, включително и новородени. Всяка година близо 6 млн. души по света умират от инсулти. Това заболяване убива повече хора отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1849 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини