Охраняват с пистолети лекари от Спешна помощ

  • 29 декември 2013 06:47

  • 3217
  • 3
Охраняват с пистолети лекари от Спешна помощ
©

Пазачи с пистолети пазят лекарите от спешното отделение в Стара Загора от посегателства на агресивни пациенти. В Спешния център още не могат да забравят последния инцидент, при който млад лекар беше нападнат по време на нощно дежурство, пише в. Монитор.

Преди от болницата да прибегнат до услугите на охранителна фирма, обидите и боят са се случвали през вечер. Болницата е сключила договор с охранителна фирма, като пазачите идват в седем вечерта и дежурят до сутринта. Според началника на Спешното отделение Милена Василева така пациентите имат повече респект. Статистиката сочи, че всяка година между 30 и 40 медици стават жертва на нападения от агресивни пациенти. Обидите и униженията на практика са ежедневие. Ядосан пациент нападна в началото на януари т.г. и смля от бой дежурния в Спешното отделение на старозагорската болница пред десетки пациенти на лечебното заведение. 34-годишният мъж връхлетял изневиделица в реанимацията и започнал да налага един от лекарите, споделят медици, които са били на смяна по това време и добавят, че нямат никаква представа каква е причината за тази агресия.

Пострадалият медик Стоян Петков сподели, че е получил удар с юмрук в лицето. По думите му побойникът е дошъл да си изкара яда на някого в болницата. „Не може един тежко болен човек, който наистина очаква някаква помощ, да се нахвърля с юмруци и след това да бяга“, коментира д-р Петков. Проверка с техническо средство отчела, че пациентът-побойник е подпийнал здраво преди да се прояви като боец, а минути след това е настанен в изтрезвителя на областния град за лечение. В края на май м.г. тумба гневни хора пребиха екип на „Бърза помощ” в Стара Загора. Екшънът се разиграл пред входа на спешното отделение на местната болница.

Фелдшерът от линейката бил изблъскан навън от няколко роми, където още цяла група се нахвърлила да го бие. Колегата му от екипа се опитал да се намеси, но и той попаднал под юмруците на мургавите братя. Малко преди мелето линейката докарала в болницата жена, която била блъсната от кола на улицата. Част от родата на пострадалата се вмъкнала в линейката, а останалите се натоварили на лек автомобил. По пътя към болницата обаче колата с ромите се движела прекалено близо до линейката и за малко не станала катастрофа.

През 2013 година бяха приети поправки в наказателния кодекс, които предвиждат от 5 до 15 години затвор за нанасяне на тежка телесна повреда на медици. При средна телесна повреда насилникът може да отнесе от 3 до 10 години. За лека телесна повреда нападателите ги грози лишаване от свобода от 1 до 5 години.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3217 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.30 | 15:03

2
Циганитеее !!!
хитлер

2014.01.02 | 23:07

3
на сапун

2013.12.29 | 13:49

1
tezi meicini svaka godina li jertvat 30 40 na godina tgav ot 1990 g namasi da imahmi Medici. kakf e toa jornal sicko e lja kak pozvlavat na takava lja tova oznacav ce ste rasisti

Добави коментар

Водещи новини