Стартира кампания срещу тютюнопушенето "Спри сега за здраво бъдеще на децата си"

  • 21 ноември 2019 11:09

  • 260
  • 0
Стартира кампания срещу тютюнопушенето "Спри сега за здраво бъдеще на децата си"
©

Министерството на здравеопазването /МЗ/, регионалните здравни инспекции, Столична община, сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести" инициират кампания по повод Международния ден без тютюнев дим - 21 ноември 2019 г., под мотото "Спри сега за здраво бъдеще на децата си". Това съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Инициаторите призовават на този ден всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето.

До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция

В рамките на инициативата, в цялата страна са организирани прояви срещу тютюневата зависимост, както и дейности, насочени към мотивация на активните пушачи за отказване на цигарите. Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС - това показват данни от изготвения от Европейската комисия "Здравен профил за България" 2017 г., посочиха от пресслужбата.

Не по-малко от 28 на сто от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, пуши ежедневно.

Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС /след Хърватия/, а при 15-годишните момичета - най-високото равнище в ЕС. От МЗ припомнят, че през цялата година в кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяка регионална здравна инспекция пушачите имат възможност да получат консултация за отказване от цигарите.

Последвайте канала на

Novini.bg
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини