Германия въведе глоби за неваксинирани деца

  • 14 ноември 2019 15:41

  • 970
  • 1
Германия въведе глоби за неваксинирани деца
© Getty (архив)

До 2500 евро глоба ще плащат родителите в Германия, които не са си имунизирали децата си срещу морбили, предаде ДПА.

Днес Бундестагът (долната камара на федералния парламент в Берлин) е одобрил с огромно мнозинство проектозакон за задължителна ваксинация на децата, постъпващи в бюджетни и частни образователни институции (детски градини и начални училища). Ако родителите  не могат да представят документи, че техните наследници са били имунизирани срещу заразното заболяване, на възрастните ще им бъде налагано парично наказание.

Първи случай на морбили във Варна. Заразеният е работил на летището

"Мярката е насочена към защита на нашия най-безценен капитал – идните поколения", е казал германският здравен министър Йенс Спан. Той е допълнил, че законът обхваща и работещите в детските градини и училищата. "Задължителната ваксинация е условие и за получаване на бежански статут и разрешително за постоянно пребиваване във Федералната република", е посочил още Спан.

Противник на нормативният акт е заявил, че законът не решава проблема. "Основният континент на инфектираните с морбили са възрастните хора", е казал доктор Щефан Рабе – член на организацията "Лекари за информиран избор". "От 498-те случаи на заразата, регистрирани от началото на 2019 г., пациентите между пет и девет години са едва 37", е посочил още той. Медикът е допълнил, че ще обжалва решението на депутатите в Конституционния съд.

Д-р Мангъров: Трябва да се ваксинираме

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ххх

2019.11.14 | 19:24

1

Германия може да изисква всичко от гражданите си.Тяхната здравна и социална система може да е пример за бившите соцстрани в които по комунистическо време,а и днес, грижата за детето е само лозунг......

Добави коментар

Водещи новини