Едно от пет български деца е с повишено телесно тегло

  • 17 октомври 2019 13:00

  • 548
  • 1
Едно от пет български деца е с повишено телесно тегло
© Getty Images

Едно от пет български деца е засегнато от проблема с повишаване на телесното тегло. Тенденцията за затлъстяване сред момчетата и момичетата е значима - при около 5 до 7 процента, а повишаването на телесното тегло достига до 25 процента от децата. Това посочи д-р Цветелина Тотомирова, ендокринолог във ВМА, на кръгла маса "Спортът, децата и бъдещето" в НСА, с участието на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, експерти в медицината, психологията, педагогиката, физическото възпитание.

Д-р Тотомирова отбеляза, че се наблюдава епидемия от затлъстяване в световен мащаб. То се е повишило близо три пъти спрямо 1975 г. Сред възрастното население - 1,9 млрд. са с повишено телесно тегло, а над 650 млн. са с изразено затлъстяване. Над 41 млн. деца под петгодишна възраст са с повишено телесно тегло, а над 340 млн. деца и подрастващи между 5 -19 години са с повишено телесно тегло и затлъстяване.

Поставянето на диагнозата за затлъстяване е лесно и на ранен етап лекарят може да установи дали има отклонение и да се вземат навременни мерки, посочи д-р Тотомирова. Тя допълни, че затлъстяването не е само проблем на външния вид, то води и до значими медицински последствия, а затлъстяване в детска възраст рефлектира и в годините, води до рискове, свързани със сърдечно- съдови заболявания. Децата със затлъстяване са и с по-ниска самооценка за себе си, по-често страдат от подигравки от приятели и ученици, по са склонни да пропускат часове в училище и във времето израстват индивиди, които има вероятност да намерят по-слабо платена работа и да бъдат с по-малка реализация като възрастни, посочи още д-р Тотомирова.

Освен заради прекален прием на храна - има агресивна рекламна политика към децата за различни видове храни, подсладени със захар напитки, лесен е достъпът до висококалорийните храни, затлъстяването е и заради ниската физическа активност, посочи д-р Тотомирова. Много изразено е стоенето пред екрана- телефон, компютър, телевизор, начинът на живот също налага обездвижване,часовете в училище по физическо възпитание са недостатъчно усвоени, допълни тя.

Физическата активност сред младите е недостатъчна, изтъкна Тотомирова. Около една четвърт от децата не изпълняват препоръките за физическа активност от около 60-минутна серия упражнения дневно. През 2017 г. само половината от учениците в горните класове са практикували посочените упражнения.Четири от десет деца не са физически активни според тези препоръки.

Тотомирова отбеляза още, че освен чисто медицински ползи, децата, практикуващи физическа активност са с по-добри резултати в училище и усвояват по-лесно училищния материал. Тя изтъкна необходимостта от повишаване на времето, което децата прекарват в движение, от създаване на условия за практикуване на различни видове физическа активност в училище и извън него, от възпитание на поведение, което включва физическа активност, както и от личния пример на възрастните.
 

Последвайте канала на

БТА
548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гост

2019.10.17 | 13:37

1

Това не е вярно.Поне 50% са с наднормено тегло.

Добави коментар

Водещи новини