Трансплантирани пациенти застават на самостоятелен старт в маратона на София

  • 11 октомври 2019 15:57

  • 401
  • 0
Трансплантирани пациенти застават на самостоятелен старт в маратона на София
© Pixabay

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици ще застанат в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019 в знак на солидарност с Европейския ден на донорството. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към МЗ.

Целта е трансплантираните наши съграждани да пробягат 42.19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да изразят подкрепата си и дадат надежда на всички хора от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.

Провеждането на символичния пробег по време на Уиз еър София маратон 2019 се осъществява с пълната подкрепа на директора и организатор на маратона г-н Даниел Дуков.

Очаква се стартът на трансплантираните хора да бъде около 10.00 ч. на пл. "Александър Батенберг", веднага след края на редовните четири старта.

Европейският ден на донорството тази година се отбелязва на 12 октомври 2019 г., събота. Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.

Каним колегите, които проявяват интерес да отразят събитието.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини