Учени използваха технология за генно редактиране, за да лекуват ХИВ и рак

  • 12 септември 2019 14:53

  • 516
  • 1
Учени използваха технология за генно редактиране, за да лекуват ХИВ и рак
© Pixabay

Учени от Китай за първи път са приложили техника за генно редактиране в опит за лечение на пациент с ХИВ и рак, снабдявайки го с клетки, които са били променени, за да бъдат устойчиви на вируса причинител на СПИН, съобщават Асошиейтед прес и сайтът Wired, позовавайки се на публикация в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

През юли 2017 г. лекари от Пекин третират 27-годишен ХИВ-позитивен пациент, страдащ и от левкемия, с химикали и радиация, за да "изтрият" костния му мозък, правейки място за милиони стволови клетки, вкарани интравенозно в тялото му. Целта е новите клетки от здрав донор да заменят болните и да излекуват пациента от рак. За разлика от рутинните трансплантации на костен мозък, този път учените вкарват в тялото на пациента редактирани с помощта на технологията CRISPR-Cas9 стволови клетки. Редакцията е направена, за да се "парализира" ген, известен като CCR5, без който вирусът ХИВ не може да прониква в клетките на имунната система.

Сега, над две години по-късно, пациентът е в добро здраве и ракът му е в пълна ремисия, според публикацията в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Изследователите съобщават, че редактираните стволови клетки все още функционират, като малък процент от тях продължават да носят защитната мутация на гена CCR5. Въпреки това те са недостатъчни, за да го излекуват от ХИВ. Пациентът все още е носител на заразата и приема антиретровирусни лекарства, които държат вируса под контрол.

Въпреки това според експертите случаят е показателен за безопасното приложение на технологията CRISPR-Cas9 при хора и приближава науката към създаването на лечение срещу ХИВ без медикаменти.

Един от окуражаващите резултати от изследването е, че според многобройни тестове редактирането не е предизвикало нежелани ефекти върху други гени.

"Настоящото изследване дава зелена светлина в областта на генното редактиране", казва в придружаващ публикацията коментар Карл Джун от университета на Пенсилвания - пионер в използването на генна терапия за лечение на ХИВ и рак.

Последвайте канала на

БТА
516 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CooL

2019.09.12 | 15:57

1

Chi Kak bE?

Добави коментар

Водещи новини