Училище за здраве в Албена

  • 30 август 2019 14:11

  • 474
  • 0
Училище за здраве в Албена
© Pixabay

Училището за здраве, което събира близо 80 деца, родители и учители, в курортния комплекс "Албена", ще популяризира здравословното хранене, базирано на местните традиции, съобщи на пресконференция доцент д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на Българската асоциация за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която е сред организаторите на форума.

Българската лютеница е антиоксидантна бомба и с високото съдържание на каротин има и противотуморно действие, поясни д-р Ханджиев. По думите му наред със средиземноморската все по-популярна става и балканската диета с готвенето на месо със зеленчуци на бавен огън, с киселото зеле, богато на витамин С, с боба и лещата, които имат нисък гликемичен индекс и въглехидратите бавно се усвояват. За съжаление употребата на кисело мляко у нас - средно по 60-70 грама на ден на човек, е под здравословната норма от около 280 грама, каза диетологът.
В училището за здраве в дните между 1-6 септември ще има кулинарни работилници, в които децата ще бъдат изправени пред дилемата "Лошите или добрите: чипс или зеленчуци", ще се научат да правят "суперайрян за супермускули", както и здравословни сандвичи.

Професор Франсоа Рови-Сос от Центъра по антропология в Париж, както и преподаватели в Медицинските университети в София и Варна ще очертаят съвременните насоки в профилактиката срещу затлъстяването.

Училището за здраве има амбицията да стане и международно след заявения вече интерес от специалисти в Румъния, добави д-р Светослав Ханджиев.

Последвайте канала на

Калина Христова
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини