Микробиолог: Човешкият фактор е в основата на пренасянето на африканска чума

  • 06 август 2019 09:13

  • 2246
  • 3
Микробиолог: Човешкият фактор е в основата на пренасянето на африканска чума
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Свиневъдството ще бъде тежко ударено. Целият отрасъл ще пострада много. Примерно не по-малко от две години ще ни трябват да заздравим страната си по отношение на африканската чума, смята проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН.

По думите му човешкият фактор е в основата на разпространението на заразата.

„От една страна, в лицето на ловджии, които разпространяват месо по домовете, а от друга, глобалното движение и вноса на свинско от други държави“, заяви микорибиологът. Той посочи, че доказано кръвосмучещи оборни мухи могат да пренасят заразата и се твърди, че комарите също могат.

"Вирусът е адаптиран много добре към околната среда, има огромна прилепчивост към диви свине и е много вирулентен", обясни микробиологът проф. Христо Найденски.

Найденски е на мнение, че първото нещо, което хората трябва да разберат е, че заболяването е много сериозно и всеки, който е решил да отглежда животни, трябва да го прави по правилата - всяко прасе да бъде регистрирано, за да може при неблагополучна ситуация да има адекватен отговор от държавата. По думите му сегашната ситуация с нерегистрираните прасета създава правен казус, тъй като държавата е обеща обезщетение, но стопаните не могат да докажат дали са отглеждали животни.

Според микробиолога мерките, които държавата предприема, са напълно адекватни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2246 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дано има Господ

2019.08.06 | 11:23

3

Най-напред,преди повече от 30 г. у нас се появи и загмезди Хамериканската чу ма.За появата и много се потрудиха цял отбор истински Предатели,начело с евреят Сюлейман Безродний,Сашо Нереза,Пастиркин,Крастав Петко,Бакъря,Катъря и др..Огнището и беше близо до сградата на"Кореком".После огнището си е премести на"Козяк" и така е до ден днешен.Тази чума докара СДС-Чу мата.От СДС-Чу мата се поръкнаха и другите разновидности чу ми:ОДС-Чу мата, БСП-Чу мата, НДСВ-Чу мата,ГРОБ-Чу мата и др..Всички те - по отделно и заедно допринесоха за унищожаването на икономика,промишленост,селскостопанство,държава и държавност.Окрадоха и продадоха народ,държава и Родина.Превърнаха всичко в скрап и руини,а територията ни в Бунище.
Така че, Африканската чу ма не може да и оплаши!

2019.08.06 | 10:11

2

всичко се прави умишлено и чрез диверсия със знанието и благословията на бойко !. целта е да ни унищожат като нация .миналата година кози и овце , сега прасета , до година ще има луда крава , и сбогом българио .!

ех

2019.08.06 | 09:52

1

То много упражнения върху чумата ,ами какво стана с ОГРАДАТА ,нали беше безопасна ,защо нищо не споменавате за фуража от къде е какво има вътре

Добави коментар

Водещи новини