Чайките пренасят устойчиви на антибиотици бактерии

  • 10 юли 2019 13:20

  • 635
  • 0
Чайките пренасят устойчиви на антибиотици бактерии
© Pixabay

Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии. Това би довело до сериозни инфекции при хората.

Проучването е на екип от университета "Мърдок" в Пърт. То идва като следствие от тревогата на лекарите в световен мащаб, свързана с бактериалните заболявания.

Учените твърдят, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви именно на антибиотици.

Чайките се заразяват, след като са влезли в контакт с човешки фекалии, твърди доклад, публикуван в Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Това е станало най-вероятно чрез отпадъците в канализационата мрежа или чрез изхвърлени пелени на сметищата.

Взети са повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и са тествани за различни бактерии.

"Това, което открихме и което не очаквахме да открием, беше високите нива на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха - това беше доста необичайно", каза Марк О'Диа, изследовател от университета "Мърдок“, цитиран от Канал 3.

Доста голям брой от бактериите всъщност са човешки производни или човешки бактерии, така че чайките са ги взели някак си от хората, не са дошли директно като бактерия от чайка.

Според проучването повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят заболявания като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предупреди за нарастващата заплаха от бактерии, които са развили резистентност към известни антибиотици и призоваха за спешна разработка на ново поколение лекарства.

О'Дий каза, че рискът от пренасяне на инфекция върху хора от страна на чайките е "доста незначителен", но все пак може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към "доста важни" лекарства, каза той, добавяйки, че се опасява, че чайките могат да разпространят бактериите, докато летят из страната.

Последвайте канала на

БТА
635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини